Санадеру осам година затвора, ХДЗ одговорна за корупцију и извлачење јавног новца

ГС
Санадеру осам година затвора, ХДЗ одговорна за корупцију и извлачење јавног новца

ЗАГРЕБ - Некадашњи хрватски премијер Иво Санадер проглашен је данас кривим на поновљеном суђењу и осуђен на осам година затвора, а ХДЗ је проглашена одговорном за корупцију и извлачење јавног новца преко маркетинске агенције "Фими медија".

Судско вијеће загребачког Жупанијског суда пресуду је објавило након што су на последњих неколико расправа одбрана и оптужба износили своје завршне говоре.

За извлачење око 70 милиона куна из државних институција и предузећа путем маркетиншке агенције "Фими медија", Жупанијски суд у Загребу кривима је прогласио и Санадерове сараднике Младена Баришића и Бранку Павошевић.

У пресуди се наводи да је Санадер организовао групу људи за криминалну дјелатност - незаконито прибављање новца и прикривање тога.

ХДЗ је одговоран на основу тога што су кривично дјело починили тадашњи предсједник странке Санадер и благајница Павошевић.

Нико од оптужених није дошао на изрицање пресуде у Жупанијски суд у Загребу.

Поновљено суђење за извлачење новца из државних институција и фирми преко маркетиншке агенције "Фими Медија" почело је 2016, годину након што је Врховни суд укинуо осуђујућу пресуду из 2013, пренијели су хрватски медији.

У првој пресуди за "Фими медију" Санадер и ХДЗ су проглашени кривима за извлачење 70 милиона куна из државних институција и фирми.

Кривима су проглашени бивши ХДЗ-ов ризничар Младен Баришић, страначка благајница Бранка Павошевић, власница "Фими медије" Невенка Јурак и бивши Санадеров портпарол Ратко Мачек, а свима су изречене и затворске казне, условне и безусловне.

ХДЗ је кажњен с пет милиона куна и одузимањем противправне користи од 24,2 милиона куна.

ХДЗ се бранио наводима да су незаконитости почињене без знања страначких тијела те да би Санадер и остали ХДЗ-у због материјалне и репутацијске штете требали вратити 50 милиона куна.

Санадер се бранио наводима да је невина жртва политичког прогона.

"Фими медија"  је фирма која је, како тврди тужилаштво, јавним предузећима према Санадерову налогу обављала разне услуге, за које је фактурирала вишеструко више рачуне.

Разлика, односно вишак новца ишао је у црни фонд ХДЗ-а из којег су се потом финансирале активности странке, али и појединаца.

Новац је извлачен не само из јавних фирми, него и из министарстава.

ХДЗ је у првој пресуди проглашен кривим јер је кривица странке установљена према кривици њеног лидера. У међувремену су неки актери промијенили исказе, а други умрли. Бранка Павошевић је први пут рекла како јој је налоге давао Санадер, док је други пут рекла како су јој наређивали Иван Јарњак и Бранко Вукелић те Младен Баришић.

Преминула је и Невенка Јурак, власница "Фими медије", која је на првом процесу признала, а на другом негирала кривицу.

Прву пресуду Жупанијског суда укинуо је Врховни суд који је закључио да суђење није било правично.

Санадер је ухапшен у Аустрији у децембру 2010. Против њега је покренуто неколико судских поступака који трају и данас.

ХДЗ је најавио жалбу на пресуду Жупанијског суда у Загребу, јер, како наводе, суд није поступио по налозима Врховног суда с обзиром да у поновљеном поступку нису прихваћени доказни приједлози законских заступника ХДЗ-а.

- Жупанијски суд је требало да изведе све већ једном изведене доказе, отклони битне повреде одредаба кривичног поступка које су, по мишљењу Врховног суда, имале утицаја и на правилност утврђења чињеничног стања у првостепеном поступку - наводе из ХДЗ-а.

Не улазећи у меритум пресуде, из ХДЗ-а истичу да отклањају било какву колективну одговорност чланова странке, као и повезаност актуелног руководства са индивидуалним радњама које су предмет овог поступка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана