Санадер почео да износи одбрану

Aгенције
Санадер почео да износи одбрану

Загреб - Бивши премијер Хрватске Иво Санадер почео јутрос на суду да износи своју одбрану у случајевима Хипо банка и Ина-МОЛ, јавиле су агенције.

Тиме је поступак, који се против њега води у загребачком суду, ушао у завршну фазу.

Пошто је судско вијеће Жупанијског суда, којим предсједава судија Иван Турудић одбило доказне приједлоге које је на прошлом рочишту предложила Санадерова одбрана, бивши премијер почео је да износи своју одбрану у којој је поново одбацио оптужбе.

Тужилаштво терети Санадера за ратно профитерство, односно узиманје 3,6 милиона куна (око 482.000 евра) провизије за кредит од Хипо банке док је био замјеник министра спољних послова средином 1990-тих.

У обједињеном поступку му се суди и за наводно узимање 10 милиона евра мита од директора МОЛ-а за препуштање мађарској нафтној компанији управљачких права у Ини из које је притом требало да буде издвојено нерентабилино плинско пословање.
- С индигнацијом одбијам оптужбе, нисам ратни профтер - рекао је Санадер на почетку изношења одбране у случају прве тачке оптужнице - Хипо банка.

Он је поновио да није био главни преговарач с Хипо банком за добијање кредита који је Хрватска добила од аустријске банке, па да тако није ни могао да добије провизију.

Оптужио је своју насљедницу на премијерском месту Јадранку Косор да је наложила главном државном тужиоцу Младену Бајићу његов прогон.

Такође је рекао да је уговор с Хипо банком потписао тадашњи министар спољних послова Мате Гранић који је и водио цијели посао, а сарадњу је предложио тадашњи аустријски министар Aлоис Мок.

- Нити једном грађанину не суди се за ратно профитерство. Ја сам једини. У интерним круговима тај се закон зове Лекс Санадер и направљен је да би се мени судило - рекао је Санадер на суду.

Раније је судија Иван Турудић најавио да ће пресуда бити донијета до краја јесени.

Санадер се у још неколико случајева терети за корупцију, а у свим случајевима је одбацио кривицу.

Приговорио је и што се сва његова имовина па и кућа коју је купио 1994. гледа кроз призму инкриминација које му се стављају на терет.

- Нисам примио никакву провизију, али и да јесам то не би имало никакве везе с ратним профитерством - рекао је Санадер који каже да можда не спада у најзаслужније за самосталност Хрватске, али да није ратни профитер.

Подсјетио је да је за ратне заслуге одликован и унапређен у чин резервног пуковника.

Обезбјеђење кредита за амбасаде водио је његов тадашњи шеф, министар спољних послова Мате Гранић који је потписао уговор с банком након што ју је за сарадњу предложио тадашњи аустријски министар Aлојз Мок.

Одбацио је Гранићеве тврдње да му је помогао у добивању кредита код Хипо банке.

Негирао је исказе свједока који је рекао да га је упознао с предузетником Еугеном Лаксом, на чије је име по оптужници Хипо банка 1995. исплатила провизије, а његово се име наводно налази и на исплатницама које је примио Санадер.

Графолошким вјештачењем утврђено да то није Лаксин потпис, али је он у међувремену умро.

Одбацио је и тврдње тужилаштва да је Хипо банци гарантовао бољу позицију на хрватском тржишту истичући да то с обзиром на своју дужност замјеника министра спољних послова није могао учинити. "Неко је примио провизију, али то нисам био ја", рекао је Санадер.

Данас и сутра Санадер ће изнијети одбрану и за оптужбе да је од управе мађарске компаније Мол примио десет милиона евра мита како биим препустио управљачка права у Ини.

Рочишта у овом случају заказана су свакодневно ове недјеље, а поједини медији спекулишу да би пресуда могла да буде донијета већ у петак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана