Санадер остаје без одликовања

Агенције
Санадер остаје без одликовања

Загреб - Предсједник Хрватске Иво Јосиповић донио је јуче одлуку којом се бившем премијеру и предсједнику Хрватске демократске заједнице Иви Санадеру одузимају одликовања.

У саопштењу Јосиповићеве прес-службе наводи се да је одлука донесена "због Санадеровог поступања противног правном поретку и моралним начелима, а на основу Закона о одликовањима и признањима Републике Хрватске".

Одузето одликовање или признање биће враћено Кабинету предсједника Републике.

Врховни суд Хрватске потврдио је у петак осуђујућу пресуду Иви Санадеру за ратно профитерство у случају "Хипо банка" и примање мита од десет милиона евра од предсједника управе МОЛ-а Жолта Хернадија у случају куповине те мађарске нафтне компаније управљачких права у хрватској компанији "Ина".

Правоснажном одлуком Санадеру је казна смањена са десет на осам и по година затвора.

Санадер ће такође морати да врати у државни буџет око 480.000 евра, у којем износу му је блокирана имовина. Тај износ, према пресуди, добио је као провизију за кредит који је Хрватска добила од Хипо банке док је он био замјеник министра спољних послова средином деведесетих.

Предсједник Јосиповић је јуче у изјави новинарима оцијенио да је у случају "Ина-МОЛ" ријеч о велеиздаји.

Бивши премијер и шеф ХДЗ-а Иво Санадер првостепено је осуђен на суду у Загребу и у највећем корупционашком случају у хрватској политици "Фими-медија".

У том случају он је заједно са ХДЗ-ом и још девет физичких и правних особа осуђен за извлачење око десет милиона евра из државних предузећа и институција, преко маркетиншке агенције "Фими-медија".

Санадер је у том случају осуђен на девет година затвора. У још неколико случаја терети се за корупцију.

Признање

Иво Санадер, као хрватски предсједник Владе, добио је друго по значају хрватско одликовање - велеред краљице Јелене с лентом и Даницом, које му је за изузетан допринос развоју односа Хрватске и хрватског народа с другим државама и народима у мају 2008. године, на приједлог Хрватског сабора, додијелио тадашњи хрватски предсједник Стјепан Месић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана