Санадер основао фондацију

Агенције
Санадер основао фондацију

ЗАГРЕБ - На кућној адреси бившег премијера Хрватске Иве Санадера пријављено је новоосновано хуманитарно удружење названо "Асклепије".

У њему се као предсједник води Стефан Пргомет, а као потпредсједник Бруна Санадер, кћерка бившег премијера. Фондација се бави унапређењем здравља, информисаности и свијести о здрављу, медицини и значајним медицинским проблемима друштва. Осим тога, као дјелатности су пријављени и рад на ширењу знања, информисаности и свијести о здравом начину живота, прикупљање података о социјално и здравствено угроженим групама и појединцима, као и усавршавање чланова удружења у медицинској едукацији.

Није познато које пројекте је удружење реализовало ни какви су њени приходи и расходи, али познато је да је Бруна Санадер студирала медицину, па је очигледно жељела да се ангажује и кроз хуманитарно удружење.

Иво Санадер је као директор недавно преузео и компаније "Пербујац" и "Алиа савјетовање" у којима је са супругом Мирјаном Санадер сувласник.

У њима је досад ту функцију обављао његов бивши савјетник у Влади Стевен Ватрослав Бркић, али од 8. априла ове године ту улогу је преузео бивши премијер Санадер.

Санадер је компаније регистровао 2009. године кад је напустио Владу, а планирао је да се преко њих бави консалтингом. Компаније је пријавио на загребачкој адреси Шаренградска 1, гдје је купио и пословне просторе.

Међутим, Санадер је убрзо ухапшен, а суд је фирме блокирао на одређено вријеме. Компаније су у међувремену нагомилале дугове, на примјер, "Алиа савјетовање" дугује 1,1 милион куна за порез, како се наводи на финансијским сервисима. "Пербујац" никад није остварио значајније приходе, па нема пореског дуга.

Против Санадера је подигнуто шест оптужница, а у марту ове године неправоснажно је осуђен на девет година затвора за извлачење више од 70 милиона куна из јавних предузећа.

Пословање

Иво Санадер и даље је у Реметинцу, а компаније још нису предале извјештај о пословању за 2013. годину. Компанија "Алиа савјетовање" пријавила је прошле године приходе у висини од 124.000 куна, а "Пербујац" је пријавио приход од 7.800 куна.

 

 

 (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана