Санадер одбацио оптужбе за примање 10 милиона евра мита

Агенције
Санадер одбацио оптужбе за примање 10 милиона евра мита

Загреб - Бивши премијер Хрватске и предсједник Хрватске демократске заједнице Иво Санадер данас је на Жупанијском суду у Загребу одбацио оптужбе у случају Ина-МОЛ као што је то претходно учинио и у случају Хипо банка, преносе агенције.

- Нисам ни тражио ни примио мито - рекао је Санадер који је јутрос наставио да износи одбрану за оптужбе за узимање десет милиона евра мита од директора МОЛ-а за препуштање мадјарској нафтној компанији управљачка права у Ини из које је притом требало да буде издвојено нерентабилино плинско пословање.

У обједињеном поступку му се суди и за ратно профитерство, односно узимање 3,6 милиона куна (око 482.000 евра) провизије за кредит од Хипо банке док је био заменик министар спољних послова средином 1990-тих.

Бивши премијер је једина особа у Хрватској којој се суди за ратно профитерство.

Наводе оптужнице у том случају негирао је јуче када је почео да износи одбрану чиме је поступак ушао у завршну фазу, па се пресуда очекује крајем ове или почетком идуће седмице.

Износећи одбрану у случају Ина-МОл, Санадер је рекао да одбацује “инсинуације” Канцеларије за борбу против корупције и организованог криминала и крунског свједока Роберта Јежића да је узео мито.

Поновио је да је преговоре са МОЛ-ом водио тадашњи потпредсједник владе Дамир Поланчец и да, како је рекао, на њега никад није вршио притисак.

Такође је рекао да су се политичке одлуке доносиле послије расправе на Предсједништву ХДЗ-а, а потом се о њима расправљало и са коалиционим партнерима.

Иначе, крунски свједок Тужилаштва у случају Ина-МОЛ је предузетник Роберт Јежић који тврди да је директор МОЛ-а уплатио пет милиона евра на његов швајацарски рачун као половину предвиђеног мита за бившег премијера.

Исказ крунског свједока на суђењу је оповргнуло неколико свједока, међу којима и руски нафтни магнат Михаил Гуцеријев који тврди да је пет милиона евра он уплатио Јежићу за лобирање око пројекта Дружба Адриа, а не за Санадера, те да му је Јежић, заједно са директором своје швајцарске фирме, тај новац украо.

На почетку изношења одбране у понедјељак, Санадер је одбацио оптужбе у случају Хипо и утврдио да је његов прогон наложила бивша премијерка Јадранка Косор која га је на том мјесту насљедила пошто је изненада отишао с власти средином 2009.

Санадер је подсјетио да се ниједном грађанину не суди се за ратно профитерство и оцијенио да се закон по којем му се суди “у интерним круговима зове "Лекс Санадер”, јер је направљен да би се њему судило.

Пошто Санадер изнесе одбрану, предвиђено је да у сриједу завршне ријечи изнесе тужилаштво, а дан касније и одбрана.

Очекује се да ће прва пресуда против бившег премијера бити донесена или у петак или идуће седмице.

Санадер се у још неколико случајева терети за корупцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана