Санадер би иза решетака требао провести 18 година и осам мјесеци

ГС
Foto: Дневник.хр

ЗАГРЕБ - Изванрасправно вијеће загребачког Жупанијског суда неправоснажно је одлучило да ће бивши хрватски премијер и предсједник ХДЗ-а Иво Санадер на ооснову пресуда у три корупцијске афере, Фими Медиа, Планинска и Ина - МОЛ, иза решетака морати провести укупно 18 година и осам мјесеци.

Одлука је, како Хина сазнаје на суду, донесена крајем децембра, а ових је дана отпремљена Санадеру и његовим адвокатима.

Санадеров адвокат Чедо Продановић одлуку изванрасправног вијећа које је утврдило обједињену казну за три правоснажне пресуде није желио коментарисати. Утврдио је тек да је одлука апсолутно неоснована и на њу најавио жалбу.

Обрана годинама истрајава у тврдњи да за све пресуде, с обзиром да се ради о сличним кривичним дјелима, Санадер укупно не може добити обједињену казну већу од 15 година затвора.

Бивши премијер до сада је иза решетака, у притвору или по пресудама, провео око седам и пол година. Пријевремени отпуст у хрватском затворском суставу може се тражити већ након половине издржане казне, а најчешће се одобрава након двије трећине казне.

Санадер је, након неколико притварања и пуштања на слободе, у затвору непрестано од априла 2019., када му је Врховни суд повисио казну за корупцију у случају Планинска на шест година затвора. У том случају некадашњи власник месне индустрије и ХДЗ-ов заступник Стјепан Фиолић признао је да је бившем хрватском премијеру донио десет милијуна куна и милијун евра провизије након што је од државе купио пословну зграду испод цијене.

У низу дугогодишњих поступака Санадер је у октобру прошле године у поновљеном суђењу неправоснажно ослобођен оптужби за ратно профитерство у афери Хyпо, за што је у ранијим поступцима два пута био осуђен, преноси Дневник.хр.

Још једну ослобађајућу пресуду Санадеру, којом је заједно с предузетником Робертом Јежићем ослобођен за продају јефтине струје Јежићевом Диокију на штету ХЕП-а, највиши суд потврдио је средином новембра 2021.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана