Самит ЕУ - западни Балкан у Словенији у другој половини године?

Срна
Самит ЕУ - западни Балкан у Словенији у другој половини године?

ЉУБЉАНА - Словенија током свог предсједавања ЕУ у другој половини године предвиђа да организује Самит ЕУ-западни Балкан, али координација Брисела и Љубљане још је у току, а термини неусклађени, објавило је љубљанско “Дело”.

Према плану словеначке Владе, дан прије овог скупа Словенија би требало да буде домаћин и неформалног Самита челника земаља чланица, посвећеног отпорности Уније на кризу.

Међутим, реализација ова два догађаја “још је у ваздуху”, а споран је и термин - средина септембра - који је предложила влада премијера Јанеза Јанше, пише словеначки лист, позивајући се на незваничне изворе у Бриселу.

Тешкоће у договору за те састанке “уживо” у Словенији не изазива само “непредвидљива епидемиолошка слика”, па Брисел још није дао зелено свјетло Словенији за припрему та два састанка на врху, преноси Хина наводе словеначког листа.

Септембарском термину у Бриселу нису наклоњени, и као други могући наводе новембар, али ни то још није потврђено.

Према незваничним изворима, заплети су повезани и са садржајним нагласцима састанака, о чему се треба ускладити с кабинетима предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и предсједника Савјета ЕУ Шарла Мишела.

Што се тиче Самита ЕУ-западни Балкан, у Бриселу незванично оцјењују да би прави тренутак за то можда био крај године, тек кад се у погледу проширења ЕУ на Балкан “буде имало шта да покаже”, што сада није случај, наводи “Дело”.

Лист додаје да би овог љета би могла бити одржана конференција за западни Балкан у оквиру Берлинског процеса, па не би било сврсисходно да ти скупови временски буду одмах један иза другог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана