Шаленберг: Аустрија отвара границе, али још не према Балкану

Tanjug
Шаленберг: Аустрија отвара границе, али још не према Балкану

БЕЧ - Аустрија од уторка отвара своје границе за укупно 31 земљу, међу којима нису Шведска, Велика Британија, Шпанија и Португал, али ни државе Западног Балкана, саопштио је данас министар спољних послова Александер Шаленберг.

 

"Отварамо велики прозор ка поновном успостављању нормалности у области слободног путовања. Након отварања граница ка седам сусједних земаља, отварамо даље поглавље. Од уторка отварамо границе, односно укидамо мјере обавезног карантина или ПЦР теста за 31 земљу - све земље ЕУ, ЕФТА, Европског економског простора, уз изузетак Шведске, Велике Британије, Шпаније и Португала", објаснио је он на конференцији за штампу.

Упитан за земље Западног Балкана, Шаленберг је казао да је свјестан да у Аустрији живи велики број грађана са породичним везама у том региону, али да те земље нису међу онима за које од 15. јуна важи отварање границе.

"Тренутно у ЕУ постоје мере ограничења путовања за те земље. У току је дискусија у ЕУ о дјеловању према трећим земљама и у петак ће Брисел предочити основне параметре на основу којих ћемо даље дјеловати", објаснио је он.

Говорећи о Италији, каже да се границе и према тој земљи отварају од 15. јуна, али додаје да ће Министарство спољних послова издати упозорење за путовање у Ломбардију.

Најавио је и да ће границе Аустрије да се отворе за Шпанију од 1. јула, пошто је та земља сама најавила да ће држати затворене своје границе до краја овог месеца.

Истакао је да су Велика Британија, Шведска и Португал изостављене од повлачења мера за слободно путовање до даљег, пошто тамошњи развој броја зараза не дозвољава укидање мера.

Укупно гледано, Аустрија успоставља слободно путовање, без карантина за Немачку, Лихтенштајн, Швајцарску, Словачку, Словенију, Чешку, Мађарску, Белгију, Луксембург, Пољску, Хрватску, Италију, Данску, Фарска острва, Финску, Естонију, Француску, Летонију, Литванију, Малту, Низоземску, Норвешку, Бугарску, Румунију, Кипар, Ирску, Андору, Монако, Сан Марино, Ватикан и Грчку.

Истовремено он је позвао Аустријанце да "не забораве на савјест и разум када пакују своје кофер".

Прије поласка на пут треба, како каже, да добро размисле, јер још увијек постоји пандемија.

"Уживајте у љетовању. Ја ћу га свакако провести у Салцкамергуту. Али имам и разумијевање за оне који су жељни сунца и које вуче на југ, али будите одговорни", поручио је министар здравља Рудолф Аншобер који је као и Шаленберг препоручио одмор у Аустрији.

Шаленберг је, уз то, поручио грађанима да не постоји жеља у његовом министарству за понављањем велике акције за повратак грађана из иностранства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана