Сада и званично: МУП провјерава имају ли Мандић и Спајић и даље држављанство Србије

Vijesti.me
Foto: Printscreen

Министарство унутрашњих послова (МУП) и званично је покренуло процес провјере да ли предсједнички кандидат Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и несуђени кандидат Покрета Европа сад Милојко Спајић и даље имају српско држављанство.

 

Њих двојица би на то питање МУП-у требало да дају одговор ове или најкасније наредне седмице. Ако се појави сумња да и неки други кандидати имају двојно држављанство, исто ће бити позвани у МУП, каже за Телевизију Вијести министар Филип Аџић.

"Процес је већ покренут када је упитању господин Спајић, И њему је позив да дође у просторије МУП-а и изјасни се на дате околности већ уручен. Такође данас је покренут процес и када је упитању господин Мандић и њему ће бити послат позив, тако да очекујемо да се током ове седмице, евентуално наредне и он изјасни на чињенице које су биле видљиве у медијима", истакао је Аџић.

Мандић је 2011. године рекао да има српско држављанство и да је поносан на то али није хтио да каже када га је стекао.

Двојно држављанство, по нашем закону, није дозвољено ако је стечено након 3. јуна 2006.

Спајића је, пак, то што није одјавио српско држављанство на вријеме и коштало предсједничке кандидатуре али Аџић понавља да неће остати без црногорског држављанства, док поступак не буде спроведен до краја.

"Господин Спајић не може остати без држављанства у овом моменту. С обзиром да ми очекујемо да од органа из Србије добијемо информцију везано за држављанство господина Спајића, тек нанкон тога ми ћемо моћи донијети одлуку, да ли он задржава црногорско држављанство или остаје без њега", рекао је Спајић.

На питање да ли ће МУП, ако се до краја предсједничких избора појаве сумње да и остали кандидати имају двојна држављанства, па рецимо и лидер Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић, поступити исто као у претходним случајевима, Аџић одговара да неће бити изузетака.

"Наравно ако дођемо у сазнање да и кандидат ДПС посједује двојно држављанство биће као и кандидати Спајић и Мандић позван у просторије МУП-а да се изјасни на чињенице и околности", рекао је Аџић.

Аџић поручује да МУП у оваквим ситуацијама неће служити за политичка разрачунавања али И да нико неће моћи да незаконито задржи два пасоша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана