САД преко Хрватске наоружавају побуњенике

Агенције
САД преко Хрватске наоружавају побуњенике

Загреб - Аеродром "Ријека" на хрватском острву Крку постао је важан неслужбени Пентагонов центар за слање оружја војсци САД која се налази широм Блиског истока, али и за слање оружја побуњеницима у Сирији, објавила је јуче Балканска истраживачка мрежа (БИРН).

Од априла ове године преко аеродрома "Ријека" прошао је значајан број авиона који су превозили муницију и војну опрему за ратове које на Блиском истоку води Пентагон, тврди БИРН, који је открио да је у посљедњих пола године преко тог острва прешло 14 теретних авиона пуних оружја и муниције намијењених америчкој војсци на Блиском истоку. Иако су признали да је ове године било више таквих врста летова, на аеродрому "Ријека" одбили су да одговоре на питање какав терет преносе авиони.

До пораста таквих летова дошло је због Пентагонове одлуке о промјени руте доставе оружја у Сирију, која је раније водила кроз Њемачку.

Посљедњи лет је забиљежен 25. септембра. Од априла ове године забиљежено је десет летова Пентагонових авиона од аеродрома "Ријека" до америчке ваздушне базе у Катару.

Сваки од тих авиона се користио специфичном ознаком "ЦБМ", која значи да се ради о теретном превозу Пентагона, пише БИРН и додаје да су прије слетања на аеродром на Крку ти летови носили ознаке комерцијалних, а то, тврди истраживачка мрежа, указује на то да је војни терет заправо преузет у Хрватској. Докази којима новинари БИРН-а тврде да располажу упућују на то да се ради о оружју бившег совјетског блока намијењеном за Блиски исток. Иако Катар није званични центар Пентагоновог програма наоружавања бораца који се боре са џихадистима Исламске државе, наведен је као сједиште за ваздушне операције САД за Сирију, Ирак и Авганистан.

Регистар летова такође показује да авиони Пентагона редовно транспортују војне залихе између Кувајта и Катара, средишта за оружје намијењеног сиријским побуњеницима.

Током јуна и јула забиљежена су четити лета превозника "Силк Ваја" из Азербејџана, а откривени документи показују да су ти авиони доставили муницију за оружје совјетског типа из Азербејџана до Хрватске, према налогу специјалне Пентагонове војне јединице СОКОМ. СОКОМ иначе купује опрему за борце против џихадиста у Сирији, али и за друге важне савезнике САД. Та јединица америчке војске главни је актер у снабдијевању сиријских побуњеника оружјем бившег совјетског блока, иначе вриједним до двије милијарде долара.

Електронска пошта, на коју се новинари позивају, открива да је у децембру 2016. Пентагон наредио прекид достављања оружја у америчке војне базе у Њемачкој, јер је Берлин, наводе, "постао врло осјетљив на доставу таквог терета". Да је Њемачку користио за пренос војних залиха у Сирију, Пентагон није желио да потврди. Ни Пентагон, ни Влада Хрватске нису коментарисали коришћење аеродрома на Крку као базе за војне летове, док је Министарство привреде саопштило да се ради о повјерљивим информацијама. На питање зашто је Хрватска спремна да прихвати оружје за Блиски исток које је Њемачка одбила, службеници у Загребу нису одговорили, наводи БИРН. Ово није први пут да се Загреб показао као користан партнер америчким напорима у Сирији. Хрватска је међу првим земљама које су снабдијевале побуњенике у Сирији, као точкић у машинерији коју финансира Саудијска Арабија, а води ЦИА.

Обустава програма

Администрација бившег америчког предсједника Барака Обаме често се налазила на удару критика због наоружавања сиријских побуњеника. Американци су почели наоружавати побуњенике како би се могли борити против сиријског предсједника Башара ел Асада. Обамин насљедник Доналд Трамп донио је у јулу одлуку да обустави вишегодишњи тајни програм наоружавања и обуке умјерених сиријских побуњеника који се боре против Асадових снага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана