САД: Косовском Албанцу 4 доживотне

Танјуг
САД: Косовском Албанцу 4 доживотне

Вашингтон - Суд у Сjеверној Каролини осудио је једног косовског Албанца на четири доживотне робије због припремања завjере у којој би били убијени свjедоци и агенти FBI.

Радило се о свjедоцима и агентима са његовог ранијег суђења за тероризам.

Хисен Шерифи (29) један је од шесторице муслимана који су 2011. били осуђени за планирање напада на базу америчких маринаца Квантико у Вирџинији, преносе агенције.

Он је тада осуђен на 45 година затвора. Убрзо након тога, Шерифи је одлучио да се освети свjедоцима и агентима FBI који су говорили током процеса.

Овај косовски Албанац, који је у Америку дошао 1999. и добио азил, ступио је у контакт са другим затвореником, тражећи помоћ око организације освете.

У цijелу причу је увукао и свог млађег брата Шкумбина Шерифија (23) и своју дjевојку Невин Али Елшиек, који је требало да дају новац плаћеном убици. Међутим, испоставило се да је Шерифијев затворски цимер владин доушник, који је све пријавио Федералном истражном бироу. Агенти FBI су тада организовали цијелу акцију састанка Елшиек и наводног плаћеног убице.

Он је чак донио и монтиране фотографије на којима се види да је прва жртва убијена и да јој је одсјечена глава. Пошто су Шкумбин Шерифи и девојка његовог старијег брата признали кривицу и пристали да свједоче против њега, тужилац је предложио суду да их благо казни.

На јучерашњем изрицању пресуде, Шкумбин је осуђен на три године затвора, а Елшиек на три и по, при чему је максимална запрећена казна била 10 година затвора. Прије него што је пресуда изречена Хисенију, он је у излагању хтио судију да “подучи” исламском учењу.

“Куран је истина која поништава све друге религије. Ако му се не потчините, он ће вас жестоко казнити и одвешће вас у пакао”, рекао је овај косовоски Албанац судији.

“То је све”, упитао га је судија Брит, саопштивши да је Хисени осуђен на четири доживотне робије и још додатних 50 година затвора.

“Нема дилеме да Хисени испуњава дефиницију ријечи терориста. Он је био основа цијеле завере, капацитет за цјелокупну организацију, иако сам неодлучан да ли да то тако дефинишем, јер му дајем више кредита него што заслужује”, закључио је амерички судија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана