Саборски посланик премијеру Пленковићу: Шта би Меркел урадила на Arbeit macht frei?

Агенције
Саборски посланик премијеру Пленковићу: Шта би Меркел урадила на Arbeit macht frei?

Загреб - Посланик СДП у хрватском Сабору Гордан Марас на Фејсбуку је критиковао премијера Андреја Пленковића због табле "За дом спремни" у Јасеновцу.

"Замислите да у њемачком градићу Дахау (гдје су нацисти отворили први и касније један од највећих концентрационих логора 1933. године) неко постави плочу на неком тргу на којој пише "Arbeit macht frei". Шта би Ангела Меркел учинила? Основала повјереништво или би се извинила грађанима и макнула срамоту?", наводи Марас.

Марас је ту Пленковићу дао савјет – "Када не знате шта бисте да урадите, замислите шта би урадила госпођа Ангела Меркел".

"Може и премијер Зоран Милановић, провјерите да ли сте у праву и урадите исто тако. Уколико нисте лидер, у таквим ситуацијама учите од лидера", истиче он.

Осим тога, Марас је у статусу апеловао на Пленковића и припаднике Хрватске демократске заједнице да се помјере са тема из прошлости које "нас толико оптерећују".

"Сада сте у позицији. Каква повјереништва, да о томе још годинама расправљамо. Ваљда знамо разликовати добро од зла", написао је Марас.

"Arbeit macht frei", односно "Рад ослобађа" је реченица која је била исписана на улазима неколико концентрационих логора, међу којима су Дахау и Аушвиц.

Њемачки националиста Лоренц Дифенбах 1872. године написао је новелу тог назива, па је израз постао добро познат међу тим круговима. Вајмарска влада узела га је 1928. године као слоган хвале њихове велике политике јавних радова.

Наставила је да га користи Националсоцијалистичка радничка партија када је дошла на власт 1933. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана