Сабор ће од уставног суда тражити оцјену уставности референдума

Срна
Сабор ће од уставног суда тражити оцјену уставности референдума

Загреб - Одбор за Устав хрватског Сабора предложио је данас парламенту да од Уставног суда Хрватске затражи оцјену уставности референдумског питања о ћирилици.

Одлука да такав закључак буде предложен Сабору донесена је једногласно, иако су чланови тог саборског тијела из опозиционог ХДЗ-а тражили да се из захтјева изостави мишљење одбора да је питање противуставно, јавља ХРТ.

Влада Хрватске саопштила је почетком јула да је иницијатива "Штаба за одбрану хрватског Вуковара" прикупила довољан број потписа за расписивање референдума против ћирлице, те да ће Сабор одлучити хоће ли од Уставног суда тражити оцјену уставности референдумског питања или ће, без мишљења те институције, расписати референдум.

Иницијатива "Штаб за одбрану хрватског Вуковара", која окупља углавном удружења ратних ветерана, предала је Сабору крајем прошле године око 650.000 потписа за расписивање референдума против ћирилице, односно о измјенама Уставног закона о правима националних мањина према којима би национална мањина имала право на службену употребу језика и писма само ако чини најмање половину становништва.

Према важећем закону, то право је омогућено припадницима мањина када чине више од трећину становништва, какав је случај и са Србима у Вуковару.

Постављање двојезичних латинично-ћирличних табли у Вуковару у септембру прошле године био је повод за прикупљање потписа за референдум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана