Сабадош: Седларова интерпретација историје вријеђа здрав разум

Тањуг
Сабадош: Седларова интерпретација историје вријеђа здрав разум

БЕОГРАД - Предсједник Савеза јеврејских општина Србије Роберт Сабадош истакао је да је хрватски режисер Јаков Седлар у филму "Загрљај судбине" у којем окривљује Србе за геноцид над Јеврејима у Другом свјетском рату други пут покушао да негира све што је у историји забиљежено под називом геноцид или холокауст.

Он је истакао да Седлар ревидира и фалсификује чинјенице које су непобитне, те да је ријеч о интерпретацији историје која вријеђа здрав разум.

Сабадош је за "Спутнјик" рекао да појава оваквог филма може бити опасна јер новије генерације могу да га узму здраво за готово и помисле да је заиста тако било.

"Међутим, филм неће бити приказиван поново због става Свјетског јеврејског конгреса који је изричит", указао је Сабадош.

Историчар Милан Гулић оцијенио је да овај филм не одудара од Седларевог документаристичког опуса који уклјучује мјешавину полуинформација, непровјерених информација, отворених фалсификата и велике зле намјере.

"Он је режисер пропагандистичког типа и оно што он ради не бих узимао за озбиљно и не бих томе давао на значају. Чак мислим да је у највећем дијелу широке, поготово стручне јавности, он проказан као такав режисер и да његови филмови имају домета само у кругу његових истомишљеника, а то су радикално десничарски кругови, опскурни сајтови и слично", рекао је Гулић.

Гулић је указао да је Седлару и сличним људима и организацијама спорадично давала вјетар у леђа и хрватска држава, поготово за вријеме предсједничког мандата Колинде Грабар Китаровић, као и државни медији.

Њујоршка премијера Седларевог филма изазвала је оштар протест Свјетског јеврејског конгреса који је оцијенио да је филм пун неистина и измишљотина, те затражио одбацивање ширења овакве врсте искривљавања историјских чињеница.

Седлар је познат и по свом испаду из 2016. године када је у документарном филму "Јасеновац-истина", покушао да негира ратне злочине које су усташе починиле у логору Јасеновац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана