Са споменика у Блајбургу уклоњене ознаке НДХ

Срна
Foto: РТС

БЕОГРАД- Ознаке фашистичке Независне Државе Хрватске /НДХ/ скинуте су са споменика војним формацијама НДХ у Блајбургу у Аустрији, у складу са препорукама савезних и наредбама локалних аустријских власти, јавља РТС.

На овом споменику, који је подигло проусташко удружење "Блајбуршки почасни вод", до сада су били натписи на хрватском језику "Част и слава палој хрватској армији у мају 1945" и на њемачком "У знак сјећања на пале Хрвате у мају 1945".

Превод на њемачки био је лажан и камуфлиран, па, док је хрватска варијанта отворено одавала почаст војсци једне фашистичке државе унутар Хитлеровог блока, њемачка варијанта је само констатовала патњу једног народа у рату.

Поред натписа је стајала хрватска шаховница са почетним бијелим пољем, каква је била у употреби у НДХ.

Средином марта су локалне власти аустријске покрајине Корушке прво наредиле да се са камена уклони хрватски натпис, а прије два дана је уклоњен и грб.

На споменику су остали само неутрални њемачки натпис и велики црни крст.

Проусташка окупљања на Блајбуршком пољу су од ове године потпуно забрањена на препоруку Одбора за унутрашњу политику аустријског савезног парламента.

Оно што ће се од те манифестације и даље одвијати на аустријском тлу јесте богослужење 13. маја у локалној цркви у Блајбургу /Плиберку/ под ингеренцијом Загребачке надбискупије, након којег ће услиједити полагање вијенаца код споменика.

Хрватски сабор и даље остаје покровитељ манифестације на Блајбуршком пољу, с тим да се она сада одржава на гробљу Мирогој у Загребу и у Удбинама код Задра.

Како наводи РТС, због сталних новоусташких и староревизионистичких ексцеса, аустријски парламент је у јулу 2020. године овластио групу специјалиста за историјску и правну процјену хрватског скупа у Блајбургу.

Резултат њихове процјене, објављен у новембру прошле године, гласио је да хрватска комеморација у Блајбургу крши аустријски закон којим се забрањује нацистичко дјеловање и пропаганда.

Одбор за унутрашњу политику парламента је почетком марта забранио скуп, након чега је услиједила и реакција локалних власти у Клагенфурту и Плиберку, те је са спомен-камена у два корака уклоњен спорни садржај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана