С тржишта хитно повучени бројни пекарски производи

ГС
С тржишта хитно повучени бројни пекарски производи

ЗАГРЕБ - Са тржишта у Хрватској хитно су повучени бројни пекарски производи поријеклом из Аустрије, јер садрже опасан пестицид, а спорни производи могу се наћи и у БиХ, пишу хрватски медији.

Како су саопштили из европског система за брзо узбуњивање, забрањени пестицид клорпирифос откривен је у брашну прерађеном у разне пекарске производе у Аустрији, а сировина, спорна пшеница, стигла је из Чешке.

Ризик је озбиљан, пестицид је откривен службеном контролом инспектора на тржишту, а наложено је хитно повлачење свих пекарских производа с продајних мјеста. Истиче се како је споран производ заправо брашно. Земља пријаве је Аустрија, а поријекло производа је везано уз ту земљу, али и Чешку, одакле је стигла забрањеним пестицидом третирана пшеница.

Аутизам

Како наводи Даница.хр пекарски производи, осим у Хрватску, дистрибисани су у сљедеће земље: Аустрија, БиХ, Бугарска, Костарика, Чешка, Њемачка, Мађарска, Италија, Румунија, Словачка, Словенија, Шведска и Швајцарска.

Због чега је клорпирифос штетан за здравље? Бројне студије и истраживања, наиме, довеле су до закључка како је клорпирифос, међу осталим, заслужан за штетне неуротоксичне учинке.

Стручњаци који су проводили истраживања напомињу како се управо тај пестицид повезује с поремећајима у развоју мозга и хормонског састава код дјеце, аутизмом, заостајањем у расту и смањеном интелигенцијом. На подручју Европске уније забрањена је његова употреба у пољопривредној производњи, али се, како ствари стоје, у Чешкој неко те одредбе није придржавао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана