С Косова одлазе у рат у Сирију

Танјуг
С Косова одлазе у рат у Сирију

Приштина - Амбасадорка САД у Приштини Трејси Ен Џејкобсон позвала је све институције да реагују на проблем одласка грађана Косова у рат у Сирију.

Како је додала, они се тамо придружују радикалним групама и развијају такву врсту идеологије.

У интервјуу Радију Слободна Европа, Џејкобсон је говорила и о језику мржње који неки имами користе у џамијама, за шта, како каже, нема простора у демократији и око чега сви грађани Косова треба да подигну глас.

Констатујући да је рат у Сирији ужасна ствар и да траје већ дуго, Џејкобсон је оцијенила да је то нешто што треба да брине све.

"Али, овде на Косову смо забринути и због одласка младих у тај рат, који се придружују радикалним групама, развијајући такву врсту идеологије. И шта се потом дешава? Видјели смо напад на три припадника жандармерије у Турској, које је убио један ратник у повратку", истакла је америчка амбасадорка.

Она је подсјетила и на самоубилачки бомбашки напад у Ираку, који је извео грађанин Косова који је био у Сирији, и оцијенила да је то веома забрињавајуће и да сви треба да на то реагују, као међународа заједница заједно са Косовом, "јер је јасно да то није само проблем Косова, већ цијелог света".

На питање да ли би то требало да значи да се ти косовски грађани враћају као терористи, амбасадорка је одговорила:

"Мислим да смо видјели две особе које су наводно поциниле терористицка дјела. То је јасан знак. Тако је и у осталим земљама Европе".

Према њеним ријечима, на тај проблем се може реаговати на различите начине, а један од њих је спровођење закона, гдје је предложени закон Косова о учешћу у рату у Сирији, како је оцијенила, добар први корак.

"Треба радити и на размјени информација о томе ко су ти људи, гдје се налазе и шта су њихови циљеви", казала је америчка амбасадорка у Приштини, додавши да је потребан и шири разговор у друштву.

Ријеч је, објаснила је она, о питањима економског, демократског, друштвеног и образованог развоја.

"Мислим да сви требамо да радимо заједно како би се формирали услови на Косову који садрже мање могућности привлачења било каквом облику радикализма, било да се ради о исламском или било каквом другом радикализму који постоји", рекла је Џејкобсон.

Примјетивши да су на Косову веома поносни на чињеницу да имају толерантан облик исламске вере који поштује разноврсност, гдје људи живе заједно и гдје нико ником не може да наметне своје ставове, она је рекла да је разговарала са многим грађанима који су забринути због пораста исламског екстремизма.

"То је оно што чујем од косовског народа. То говоре и у Влади Косова већ годинама, и, наравно, то треба да подржимо", истакла је амбасадорка.

Упитана шта мисли о Исламској заједници (ИЗ) на Косову и њеном раду, Џејкобсон је рекла да није њен посао, као америчке амбасадорке, да суди о било којој институцији, укључујући и ИЗ, али да је чула неке говоре неких имама, "који су прилично забрињавајући, а томе нема места у демократији 21. вијека".

"Мислим да око овог питања треба да подигну глас сви на Косову. Није толико важно шта америчка амбасадорка мисли, важно је какво друштво желе, коју врсту вјере желе да имају и какве односе између вјере и секуларне државе желе", поручила је Џејкобсон.

На питање да ли мисли да Косово има довољно капацитета за борбу против тероризма, она је оцијенила да се ти капацитети побољшавају из дана у дан.

"Мислим да не постоји ни једна земља на свијету која има сама своје капацитете за борбу против међународног тероризма. То је област за коју све државе требају да развију своје унутрашње капацитете, али и везе са својим регионалним и међународним партнерима, зато што је то питање глобалних напора", закључила је амбасадорка САД у Приштини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана