Рускиња у Хрватској пет мјесеци чека на одлуку о изручењу Украјини

Танјуг
Рускиња у Хрватској пет мјесеци чека на одлуку о изручењу Украјини

ЗАГРЕБ - Руска модна дизајнерка Дариа Фалк (36) већ пет мјесеци је у сплитском затвору и за то време ниједном видјела своју дјецу стару пет и девет година, која се налазе у Аустрији са оцем, односно њеним бившим супругом, пише хрватски портал Данас.

Фалк је ухапшена 11. августа на граници док је из Аустрије, гдје има стално пребивалиште, дошла на љетовање у Хрватску. 

Ухапшена је на основу међународне црвене потјернице Интерпола, коју је расписала Украјина због оптужби да је у Одеси 2017. на превару украла неколико шиваћих машина вриједних око 20.000 евра.

Два мјесеца након хапшења, у октобру прошле године,  Жупанијски суд у Сплиту донио је одлуку да се Рускиња изручи Украјини, иако су у Одеси где је истражни затвор, сваког дана падале бомбе.

Жалила се, жалбу је Врховни суд прихватио и вратио случај у Сплит. Сплитски суд је прошлог мјесеца опет донио исту одлуку, а Фалкова се поново жалила.

Након те њене друге жалбе Врховном суду, ствари се и даље нису помакле с мртве тачке, пише портал.

"Врховни суд је опет прихватио њену жалбу поднијети против рјешења Жупанијског суда у Сплиту од 15. децембра проше године и укинуо њихово рјешење да се она изручи Украјини, али је предмет опет упутио том истом суду на поновно одлучивање", појаснила је адвокат Фалкове Лидија Хорват.

Хорват каже да јој није јасно зашто Врховни суд није преиначио одлуку, када су то, каже, могли да ураде.

"Сад се опет све враћа на сплитски суд који успркос потенцијалном тешком кршењу међународних конвенција и људских права сматра да су испуњене све претпоставке за изручење. Ако би се то догодило она би била у истражном затвору без могућности да се склони од потенцијалних граната и дефинитивно изложена животној опасности. Сматрам и да јој сигурно као Рускињи не би били наклоњени остали затвореници украјинског држављанства", каже Хорват.

До сада је Фалк нудила јамство двоструко више од наводне штете - али то није прошло. Наиме, њена одбрана је нудила да се одреди износ гаранције од 40.000 евра, да јој се укине истражни затвор и одреде евентуалне мјере опреза. Али, то није прихваћено.

Аустрија је, пак, одлуку о изручењу због ратног стања одгодила. 

Наиме, у Закону о међународној правној помоћи у кривичним стварима (ЗОМПО) стоји да суд може одбити замолницу за изручењем ако се може оправдано претпоставити да би особа чије се изручење тражи била, ако се изручи, кривично гоњена или кажњена због своје расе, вјероисповести, политичких увјерења, држављанства или припадности одређеној друштвеној групи, пише портал Данас.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана