Руски шпијуни у црногорским службама

Агенције
Руски шпијуни у црногорским службама

Подгорица - За Русију ради између 25 и 50 црногорских обавјештајаца и то је, наводно, главни разлог због којег ће одлука о пријему Црне Горе у NATO бити одгођена до краја 2015. године.

Подгорички медији пренијели су ове наводе америчке агенције Асошијетед прес (АП).

АП пише да је Црна Гора важила за кандидата најближег чланству у NATO, али је преовладало увјерење да Русију не треба иритирати новим ширењем алијансе.

АП подсјећа да је генерални секретар NATO-а Андерс Фог Расмусен рекао да ће министри спољне политике држава чланица до краја 2015. одлучити да ли је вријеме за Црну Гору да им се придружи. Оно о чему се не говори јавно јесте разлог за одгађање, а то је наводно уплитање Руса у црногорску обавјештајну службу.

Неименовани амерички званичник је, како је пренијето, рекао да су предузете активности за "неутралисање активности" Руса, али да је за то потребно вријеме.

Црногорски премијер Мило Ђукановић одбацио је јуче могућност да је Црној Гори одгођен пријем у NATO савез због сумњи да у црногорским обавјештајним службама раде руски шпијуни.

- Током свих мојих разговора до сада никада, ни у назнакама, није поменуто да постоји макар једно, а не 25 до 50 таквих лица који на тај начин угрожавају оно што су безбједносни стандарди које Црна Гора мора унијети својом партиципацијом у NATO  - тврди Ђукановић.

Премијер је истакао да би током свих преговора са кључним чиниоцима Алијансе током претходних година чуо такву оцјену, да је она вјеродостојна и поновио да је Црна Гора направила "одличан" посао на путу интеграције у NATO и да је за то добила одговарајућу сатисфакцију.

Званична Подгорица се, ипак, надала да ће позив за чланство у NATO добити већ на самиту NATO септембра ове године, у Велсу.

Више аналитичара је оцијенило да је Црна Гора "колатерална штета" украјинске кризе.

Рок

Послије недавног министарског састанка NATO у Бриселу је саопштено да Црна Гора не мора да чека нови самит да би се одлучило о њеном статусу, него да одлука о њеном чланству може бити донијета и на други начин, али је рок помјерен на крај 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана