Руски Кавказ: Група побуњеника и три полицајца погинула у Дагестану

Aгенције
Руски Кавказ: Група побуњеника и три полицајца погинула у Дагестану

Москва - Група побуњеника, од којих је један од наводних организатора недавног напада, и три припадника специјалних снага погинули су у борбама у Дагестану, немирној републици руског Кавказа, у сусједству са Чеченијом, саопштио је у сриједу руски антитерористички комитет.

- Група побуњеника је блокирана у мисији у Карланиурту, у округу Хасавиурт (запад Дагестана) у уторак навече, наводи се у саопштењу.

Побуњеници су покушали да се ослободе помоћу аутоматског оружја и граната, али су убијени у узвратној ватри.

Међу погинулим побуњеницима, чији број није прецизиран, је Марат Идрисов, осумњичен да је био један од организатора бомбашког напада почињеног 27. децембра у Пиатигорском (на југу Русије) у којем су три особе погинуле и три повријеђене, према саопштењу.

Идрисов је такође оптужен да је био уплетен у неколико напада посљедњих година на званичнике снага сигурности и вјерске дужноснике на руском Кавказу, додаје се у саопштењу.

Након Првог чеченског рата (1994. до 1996. године), побуна се постепено исламизирала и све више прелазила изван граница ове мале републике да би се средином 2000.-тих година трансформисала у оружани исламистички покрет активан на цијелом Сјеверном Кавказу.

Оружани инциденти и напади на власти и снаге реда су изузетно чести у Дагестану.

Шеф исламистичке побуне на Кавказу Доку Умаров је у јулу поизвао да се спријечи "свим средствима" одржавање у фебруару Зимских
олимпијских игара у Сочију, граду који се налази у подножју Кавказа на обали Црног мора, 600 километара од Дагестана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана