Руски хакери напали Хрватску

Срна
Руски хакери напали Хрватску

ЗАГРЕБ - Руска група хакера НоНаме057(16) преузела је одговорност за нападе на финансијске институције, али на списку мjеста нема Клиничко-болничког центра Загреб, који је нападнут дан касније.

"Већ неко време нисмо посетили Хрватску и одлучили смо да је 'посjетимо'", стоји у поруци руске хакерске групе објављене 26. јуна, који су преузели одговорност за интернет напад на финансијске институције у Хрватској - Министарство финансија, Пореску управу, Хрватску народну банку, портал Хрватске народне банке и Загребачку берзу.

Како преноси хрватски портал 24сата, на списку мета ове хакерске групе, није и Клинички болнички центар Загреб који је због напада хакера у четвртак имао проблема са радом.

Проблем је, кажу, решавало стотине стручњака, а систем КБЦ-а Загреб прорадио је јутрос.  

Загребачка полиција саопштила је да је у току истрага и да се не зна дали су напади на финансијске институције и болницу повезани.

Околности хакерског напада се утврђују , а из полиције истичу да због тајности истраге нису у могућности да откривају више информација.

"Безбjедност болесника није угрожена, а подаци пацијената нису исцурили", тврди помоћник директора за квалитет здравствене заштите и надзор КБЦ-а Загреб Миливој Новак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана