Руска црква очекује да Црна Гора потпише темељни уговор са СПЦ

Срна
Руска црква очекује да Црна Гора потпише темељни уговор са СПЦ

ПОДГОРИЦА - Руска православна црква очекује да Црна Гора закључи са Српском православном црквом (СПЦ) темељни уговор, изјавио је представник Секретаријата за међуправославне односе Одјељења за спољно-црквене везе Московске патријаршије Андреј Хошев.

Хошев је навео да још није предузет завршни корак у рјешавању правног статуса СПЦ, а то треба да буде потписивање споразума са државом Црном Гором.


Он је подсјетио да сличан споразум, који чини основу правног постојања у Црној Гори, одавно имају са државом друге конфесије - Римокатоличка црква и муслиманска заједница.

"У Руској православној цркви се надају да ће овај споразум, који је био најављен прољетос, бити закључен и са СПЦ", рекао је Хошев за "Спутњик".

Промјена Закона о слободи вјероисповијести која искључује дискриминаторске тачке које су предвиђале национализацију храмова и манастира СПЦ, према мишљењу Хошева, важан је корак у оздрављењу односа Цркве и државе у Црној Гори.

"Овај догађај био је омаж историјској правди, јер је управо Црква поставила темеље црногорске државности у лику црногорских митрополита, под чијом теократском влашћу је Црна Гора живјела од краја 15. до средине 19. вијека", рекао је Хошев.

Важан корак у јачању положаја СПЦ у Црној Гори Хошев види у упису у државни регистар Митрополије црногорско-приморске, Будимљанско-никшићке и Захумско-херцеговачке епархије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана