Русији поручено из Загреба да напусти Украјину и прекине рат

Танјуг
Русији поручено из Загреба да напусти Украјину и прекине рат

ЗАГРЕБ - У Загребу је данас завршен први парламентарни самит Кримске платформе са којег је, како је рекао предсједник хрватског сабора Гордан Јандроковић, Русији упућена порука да се "повуче из Украјине и прекине рат", а нјегов украјински колега Руслан Стефанчук је рекао да ће "Украјина успјети".

Јандроковић је у обраћању новинарима по завршетку самита рекао да је Загреб био домаћин највећег међународног догађаја у историји хрватског сабора и да је све прошло у најбољем реду.

Као занимљиво је издвојио да су свој допринос самиту дале све чланице Г7.

"Усвојили смо заједничку изјаву која је поновно дала подршку украјињском народу и украјинској држави", навео је Јандроковић и додао да су истовремено осуђене, како је навео, незаконите анексије, а Русији је поручено "да се повуче из Украјине и прекине рат".

Предсједник украјинског парламента Руслан Стефанчук поручио је да је овај скуп доказ цивилизација и доказ мира. "Украјина ће успјети", навео је.

На питање о сценарију ослобођења Украјине, Стефанчук је рекао да је у фебруару мали број људи вјеровато да ће се Украјина одупријети Украјини, али смо, како је казао, "доказали да можемо да побједимо".

"Имамо потенцијал, имамо жељу и вољу и сигурно ћемо победити у овом рату", рекао је Стефанчук.

На питање зашто је овај самит важан, Јандроковић је казао: "Ово је први пут да се окупљају саборски представници, који су изабрани од наших грађана и који имају мандат да траже од својих влада да не мјењају политику према Украјини. Показали смо заједништво, овде је било више од 50 земаља и то је јасна порука агресору да се цивилизовани свијет неће уморити од подршке Украјини. Показали смо солидарност и спремни смо да на томе истраје до краја".

На самиту је учествовала и предсједница Представничког дома америчког конгреса Ненси Пелоси, која је већ напустиа Загреб.

Загреб напуштају и остале делегације учеснице, а хрватски портал Индекс објавио је фотографије снајпериста на зградама дуж улица којима се крећу делегације.

Иначе, у Загребу је током протекла два дана безбједност била подигнута на највиши ниво.

Парламентарна опозиција је критиковала премијера Андреја Пленковића и предсједника парламента Гордана Јандроковића јер не само да нису позвани на самит, већ нису ни обавјештени о овом великом скупу, па су оцијенили да је ријеч о "приватној ствари ХДЗ-а".

Предсједник Зоран Милановић није присуствовао самиту, а није се ни одазвао позиву Амбасаде САД у Загребу да се састане са Ненси Пелоси, јер је, како је рекао јуче, позив дошао касно.

Такође, рекао је и да за две седмице, послије избора у САД када побједе републиканци, Пелоси неће бити на функцији на којој је.

Хрватски медији нису поклонили подједнаку пажњу самиту, а неки су јуче и данас извјештавали само о саобраћајном колапсу на загребачким улицама због преусмјереног саобраћаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана