Русија ревидира споразуме са Црном Гором

Агенције
Русија ревидира споразуме са Црном Гором

Москва - Шеф комитета Савјета федерације за одбрану и безбједност Виктор Озеров потврдио је јуче да ће Русија ревидирати програм сарадње са Црном Гором, прије свега у војнотехничкој сфери након ступања те земље у НАТО и додао да није искључено да ће један број програма бити и прекинут.

- Да ли ће неки програми бити прекинути показаће ревизија. У сваком случају, споразум са Црном Гором ће бити ревидиран након њеног ступања у НАТО - обећао је Озеров говорећи о првој званичној реакцији Москве након што је Црна Гора и формално постала чланица војног савеза.

По његовим ријечима, чланство Црне Горе у Алијанси не значи аутоматски прекид споразума са њом. Као примјер он је навео преговоре о руско-турској војнотехничкој сарадњи.

- Међутим, у доктрини националне безбједности Русије, коју је утврдио предсједник, НАТО је једна од главних пријетњи националној безбједности земље и са те тачке гледишта ће бити разматран споразум са Црном Гором - рекао је Озеров.

Црна Гора је званично ступила у НАТО, а том приликом црногорски премијер Душко Марковић је истакао да је чланством у НАТО Црна Гора успјела да се одупре притиску Русије. Према ријечима црногорског премијера, приступање НАТО-у је историјски тренутак за Црну Гору.

- Протеклих година смо имали тежак период супротстављајући се притиску Русије, али смо успјели да се одупремо и одговоримо на те изазове - рекао је Марковић.

И прошле седмице трајао је "прави мали рат" између Москве и Подгорице у вези са персонама нон грата.

Медији су као разлог заоштравања односа Москве и Подгорице навели управо улазак Црне Горе у НАТО.

Потпредсједник САД Мајк Пенс је честитао Црној Гори ступање у НАТО, карактеришући га као "историјско достигнуће". Пенс се у понедјељак касно увече у Вашингтону састао с Марковићем, пошто је Црна Гора на свечаности у Стејт департменту проглашена за пуноправну чланица НАТО-а.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић упутио је честитку премијеру Црне Горе поводом званичног приступања те земље у НАТО.

Антисрпска политика

Професор Института за политичке студије у Београду Миломир Степић оцијенио је да пријем Црне Горе у НАТО значи затварање посљедњег излаза Русије, а прије свега Србије, према Средоземљу, те да је Србија сада са свих страна окружена земљама и политикама које су антисрпске.

- Ово је затварање Србије унутар балканског Хартленда, балканске унутрашњости, а циљ је да Србија буде не само што мања, већ и да изгуби геополитичка и геостратешка упоришта - рекао је Степић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана