Руси и ДФ ковали завјеру у Црној Гори

Агенције
Руси и ДФ ковали завјеру у Црној Гори

Подгорица - Руски држављани Едуард Владимирович Ширков и Владимир Николајевич Попов организовали су криминалну групу од које су тражили и убиство премијера Мила Ђукановића, наводи се у наредби специјалног тужилаштва за проширење истраге о покушају тероризма на изборни дан у Црној Гори.

Тужилаштво у документу чије дијелове објављују поједини подгорички медији, први пут помиње Демократски фронт (ДФ) и политичара из тог политичког савеза.

Бивши командант српске Жандармерије Братислав Дикић и политичар из ДФ-а, чији идентитет у тужилачком документу није откривен, требало је, како се наводи, да 16. октобра, након проглашења резултата избора, предводе насилан упад у Скупштину Црне Горе.

Њихов план је био да пуцају на припаднике полиције и ухапсе Ђукановића, додаје се у наредби за проширење истраге.

Објашњава се да су се руски држављани 26. септембра у Москви састали са осумњиченим српским држављанином Александром Синђелићем, изложили му план, задужили га да пронађе што већи број особа у Србији које ће се у Црној Гори "ставити под контролу бившег команданта српске Жандармерије Дикића и особе из ДФ-а".

Тужилаштво је објаснило улоге чланова организације по којем је Синђелић био задужен да врбује особе за чланство у тој организацији, прима и предаје новац између организатора и осталих чланова групе, као и да обезбјеђује куповину опреме - оружја, полицијских униформи, палица, панцира, сузаваца, гас-маски. Синђелићу су Руси за куповину униформи и оружја дали најмање 200.000 евра, а он је за куповину оружја задужио Мирка Велимировића који је касније отишао у Управу полиције и пријавио јој план организације, чланове и локације на којима се налазе. Према плану криминалне организације, хаос у изборној ноћи требало је да почне испред Скупштине, група демонстраната која би се сукобила са полицијом била би под Дикићевом контролом који је требало да држи на окупу друге чланове групе - демонстранте, да организује њихово кретање "ради насилног уласка са политичарима у Скупштину Црне Горе". У документу Тужилаштва се први пут помињу српски држављани Предраг Богићевић и Немања Ристић, задужени да још неидентификованим особама дају упутства да на дан избора дођу у Црну Гору и учествују на протесту ДФ-а.

Истрага је проширена на Богићевица, Ристића и Милоша Јовановића. У ноћи уочи парламентарних избора ухапшена је група од 20 држављана Србије, предвођена Дикићем. Од њих је 14 осумњичено за тероризам у покушају и стварање криминалне организације, остали су пуштени на слободу.

Синђелић се почетком новембра предао црногорским властима и Тужилаштво му је понудило статус свједока сарадника, потврђено је из Вишег суда који о томе одлучује.

Функционери Демократског фронта Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић казали су да је "државни удар подметачина Мила Ђукановића и његовог сарадника Бебе Поповића с циљем да се спријечи пораз лоповског режима на изборима". Лидер опозиционог Демоса Миодраг Лекић казао је раније да опозиција треба да настави бојкот рада парламента док се не утврди да ли се у Црној Гори спремао државни удар.

Опозиција тражи доказе

Представници грађанске опозиције - коалиције Кључ, Демократа и СДП-а, позвали су тужилаштво да црногорској јавности у најкраћем року понуди чврсте доказе о покушају терористичког дјеловања на дан избора, као и да кажу ко су извршиоци и налогодавци. Представници опозиције траже од надлежних и да кажу да ли су неке политичке структуре повезане са покушајем наводног државног удара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана