Рушење Владе - тајни план хрватских синдиката

Јутарњи лист
Рушење Владе - тајни план хрватских синдиката

Загреб - Синдикалне вође јавних и државних служби у тајности припремају синдикални удар на Владу Хрватске са два циља, преноси “Јутарњи лист”.

Први, како га сами називају - минималистички је враћање коефицијената за плате запослених у јавним и државним службама на ниво од прије недавног смањења од три одсто.

Други, максималистички циљ Синдиката је рушење Владе и преговори с новом!

У том дијелу максималистичких циљева синдикалци самоувјерено најављују како би се ти преговори водили у атмосфери могућности рушења власти од стране синдиката и грађана.

Синдикалци су то договорили на тајном састанку који је одржан у уторак у Радничком дому.

На увијек бурном синдикалном састанку, учествовала је већина синдикалних лидерра из јавних и државних служби који преговарају с Владом о платама.

За столом у Радничком дому сједили су Борис Плеша и Синиша Кухар из Синдиката државних службеника и запослених, Вилим Рибић из Матице хрватских синдиката, Бранимир Михалинец из Независног синдиката средњих школа, Жељко Стипић из синдиката Препород, Здравко Лончар из Независног синдиката радника МУП-а, Един Сарајић из Синдиката полиције, Аница Прашњак из Хрватског струковног синдиката медицинских сестара -медицинских техничара и Љубица Пилић из Хрватског синдиката радника у култури.

Цијела синдикална акција смишљена је као жестоки одговор на Владино резање бруто плата за око 240.000 запослених у јавним и државним службама за три одсто од марта, а још се увијек договара у тајности.

Синдикални шефови су, сазнаје лист, саставили конкретан план активности које крећу сазивањем свесиндикалног сабора већ овог мјесеца.

План им је да одбију могућност било каквих преговора с Владом о регресу, божићници и јубиларној награди за 2014. те на крају организују и генерални штрајк јавног сектора на јесен.

Не успије ли на тај начин притисак на Владу, у радикалној верзији планирају рушење Владе на референдуму за расписивање пријевремених избора!

Тајни план у седам тачака

1. До 31. марта: Сазивање свесиндикалног сабора;

Циљ: Усвајање плана активности;

2. 10. до 20. априла: Протест или штрајк;

Циљ: Искористити незадовољство након исплате прве умањене плате;

3. 1.мај: Прикупљање потписа за референдум;

Два референдумска питања: о измјени Устава који ће омогућити сазивање пријевремених избора и о расписивању референдума за пријеверемене изборе;

4. 25. маја до 10. јуна: Циркуларни штрајкови

Циљ: Стварање конфузије и слике хаоса у јавној управи (штрајкују школе у вријеме матуре, поједине државне и јавне службе у различите дане...);

5. Љето: Одбијање преговора;

Нема преговора о регресу, божићници и јубиларној награди док се не врати одузетих три одсто;

6. Јесен: Генерални штрајк јавног сектора;

7. Рушење владе на референдуму за расписивање пријевремених избора.

1. маја масовно на Трг Бана Јелачића

Синдикати у Хрватској најавили су за 1. мај - празник рада масовни протест на Тргу бана Јелачића у Загребу.

- Мијењајте смјер или ће вас мијењати грађани! - поручили су данас Влади синдикални лидери и најавили да ће у главни град Хрватске довести хиљаде људи који су незадовољни политиком актуелне владе.

Лидери пет централних синдиката су на конференцији за новинаре данас поручили да је економска политика ова владе само наставак политике њихових претходника, пренијели су хрватски медији.

Предсједник Савеза самосталних синдиката Хрватске Младен Новосел рекао је да им ништа друго не преостаје, јер промјене које је влада донијела “иду само на горе”, јер се повећава број незапослених, а цијене “немилосрдно скачу”.

Он је оцијенио да је у Хрватској на дјелу “покушај растакања социјалне државе”.

Челник Матице синдиката Вилим Рибић каже да Влада намјерно руши цијену рада.

Синдикални лидери су на протест позвали све грађане - од запослених и незапослених, до пензионера студената и средњошколаца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана