Рус потражује десетине некретнина у Црној Гори

Агенције
Рус потражује десетине некретнина у Црној Гори

Подгорица - Фирма "Усефа", коју контролише руски бизнисмен Артур Џахалов, тужила је Завод за изградњу Бара (ЗИБ) у стечају и "Пошту Црне Горе" како би било утврђено право својине над 49 некретнина, изграђених у згради на Тополици у Бару.

"Усефа" тражи и да буде утврђена својина на урбанистичкој парцели на којој је та зграда грађена. Џахалово предузеће је прије четири године ЗИБ-у, фирми бившег барског градоначелника Жарка Павићевића, уплатило 4,2 милиона евра да заврши изградњу спорне зграде. Ту зграду раније су почели да граде "Усефа" и "Пошта". Међутим, Џафалова фирма је, како тврде у тужби, сада онемогућена да упише своје право у катастар непокретности над тим некретнинама, али и да заврши изградњу зграде, јер грађевинска дозвола и даље гласи на ЗИБ.

Руском инвеститору и ЗИБ-у, према уговору, припада по 4.950 квадрата изграђеног простора. Проблем је настао, јер је Павићевићев ЗИБ прије годину и по отишао у стечај, а претходно није ријешио до краја своје односе са "Поштом Црне Горе". Ово државно предузеће је у стечајном поступку пријавило потраживање од ЗИБ-а од чак 2,2 милиона евра, јер није добило припадајући пословни простор.

Власник ЗИБ-а у стечају Жарко Павићевић и бивши директор Данијела Крковић недавно се нису ни појавили у Привредном суду као свједоци у спору по тужби ЗИБ-а у стечају против фирме "Усефа", јер нису жељели да свједоче по позиву пуномоћника стечајне управе. Завод за изградњу Бара у стечају је тужио "Усефу" и тражи да буде поништен анекс уговора између та два правна лица из септембра 2013. године јер је, како сматрају, њиме "Пошта" онемогућена да преузме од ЗИБ-а пословни простор површине 329 метара квадратних.

ЗИБ је с "Поштом" још 2008. године закључио уговор о изградњи зграде на Тополици. Накнадно је потписан и други уговор о откупу нето површине пословног и стамбеног простора за 3,22 милиона евра плус 329 квадрата пословног простора који је требало да буде пренесен у власништво "Поште". ЗИБ је остао дужан "Пошти" око 2,2 милиона евра које је у стечајном поступку пријављено као њено потраживање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана