Рупе у земљи настале земљотресом се шире

Танјуг
Foto: Архива

ЗАГРЕБ- Рупе у земљи које су се појавиле након разорног земљотреса у централној Хрватској, тренутно их је око тридесетак, шире се са сваким новим потресом, истичу стручњаци и упозоравају да је опасно приближавати им се док се са сигурношћу не сазна кад ће њихово ширење да престане.

Геолози који истражују подручје кажу да више не би требало превише да иду у ширину, али док се темељно не истраже, остају мистериозне.

Из фотографија једне од рупа снимљених у размаку од само неколико дана, јасно је да се рупа од њеног настанка значајно повећала.

Геолози на терену, међу којима је и Твртко Корбар из Геолошког института, истражују шта узрокује њихово ширење и зашто су рупе настале.

"Будући да су то дубоки хрустални раседи, вероватно се ради о дотоку флуида богатих разним корозивним гасовима из дубине, што поспешује корозију вапненца" (седиментне стијене која се састоји од ситних кристала калција), рекао је Корбар за загребачку Нову ТВ.

Локација на којој су рупе настале лежи на вапненачкој стијени.

Потрес је подстакао покретање раседних крила због чега се вапненац шири и усљед топљења претвара у крш.

То резултира урушавањем земље.

"То је једна врло специфична појава о којој смо мало знали. Читали смо о томе у научној и стручној литератури, али сама појава у Меченчанима, мени је то подручје јако добро познато још из ратних времена, геолошки је неочекивана. Нико не може знати шта има испод пет-шест метара земље", рекао је Корбар.

Након једног јаког потреса, сеизмолози објашњавају, нормално је да подручје погоди и низ мањих.

У Бановини их је од најјачег погодило још хиљаду слабијих од којих се неки осјете, а неки су тако слаби да их људи ни не примјећују.

Ипак, сви они утичу на даље ширење рупа.

Геолози су већ почели са својим истраживањима и за сада су из мјерења утврдили да се читаво подручје размакло - дио према Западу, а дио према Истоку.

"Хоризонтални помаци на површини били су амплитуде око седамдесет центиметара, тридесет у једну, четрдесет у другу страну та два крила која су се размицала, а вертикални су нешто мањи, неколико центиметара", рекао је Корбар.

Застрашујуће је, каже, али то је природна појава.

"Потреси су природна појава и једноставно се томе треба прилагодити", рекао је Корбар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана