РТЛ: Домовински покрет предлаже „Србина“ за министра бранитеља?

Танјуг
РТЛ: Домовински покрет предлаже „Србина“ за министра бранитеља?

ЗАГРЕБ - Нема помака у преговорима представника ХДЗ-а и Домовинског покрета за формирање нове парламентарне већине и владе, а неименовани извори тврде да "Домовинци" предлажу да министар бранитеља буде Предраг Мишић, „хрватски бранитељ српске националности“, који се изјашњава као православац.

Мишић се на листи Домовинског покрета у 9. изборној јединици нашао на високом трећем мјесту на парламентарним изборима.

Неименовани извор из Домовинског покрета каже за хрватски РТЛ да на тај начин из овог покрета желе да поруче да нису против српског народа у Хрватској.

Медији пишу да Мишић за себе каже да је "по националности Хрват, по народности Србин, православне вјероисповијести", који је као „добровољац био бранитељ Домовинског рата у Вуковару и касније логораш српских концентрационих логора“. Ове године је, кажу, организовао пригодни свечани ручак поводом православног Бадњака и Божића у Дицму.

Одазвали су му се изасланик предсједника Републике, министра бранитеља, ХДЗ-ов потпредсједник сабора Анте Санадер, градоначелник Вуковара Иван Пенава, командант 9. бојне ХОС-а Марко Скејо и многи други.

О Мишићу се зна и да са залаже за формирање Хрватске православне цркве. Такође, Мишић је 2019. провоцирао СДСС реагујући на њихову кампању "Како је бити Србин у Хрватској?", па је крај свог имена и слике написао – часно, а крај имена и слике Милорада Пуповца – уносно.

Саговорник РТЛ-овог Дневника каже да су идеју о Мишићу као министру бранитеља изнијели лидеру ХДЗ Андреју Пленковићу и да је он на то ћутао.

Дневник је контактирао и Мишића, а на њихово питање хоће ли бити министар бранитеља одговорио је: "Почашћен сам тако нечим. Али више од тога у овом тренутку не могу да коментаришем. Трају преговори и све друго било би неозбиљно".

Преговарачи Домовинског покрета и ХДЗ-а су до сада одржали више рунди преговора о формирању будуће власти, али су све завршене без успјеха.

Јучерашњи састанак је био посвећен проналаску рјешења за учешће у власти мањинских посланика у Влади, рекли су саговорници РТЛ-а.

-Ми смо рекли 76 посланика без СДСС-а, и да тражимо још два, али Пленковићу није стало до мањина него до (Милорада) Пуповца) - рекао је незванично неименовани саговорник из Домовинског покрета.

Казао је и да Пленковић жели да разговара о министарским позицијама, али да Домовински покрет на то не пристаје док се не реши питање СДСС-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана