РТЦГ: Сваки трећи становник Црне Горе у зони сиромаштва

ГС
Foto: Принтскрин

ПОДГОРИЦА- Према посљедњим подацима око 140.000 грађана Црне Горе живи на рубу егзистенције.

Са растом инфлације расте и број оних који све теже могу да приуште и основне намирнице. Сиромаштво сваким даном куца на врата многима. Оно не познаје границе, доб, пол, вјеру или религије.

"Живим од туђе неге и помоћи 75 евра. Социјалу су ми укинули ево шест мјесеци. Подстанар сам 23 године, 140, 150 евра, зависи од газда. Могу да кажем да су двоје газда били добри, а ови други немилосрдно је шта раде. Ако им не платиш исти дан кирију избацују из стана", испричала је за ТВ ЦГ неименована саговорница.

Колико је тешко отргнути се од сиромаштва најбоље знају они који живе на рубу екзистенције. Економска криза, али и пандемија утицале су да се број сиромашних повећа.

Марина Медојевић, предсједница Банке хране истиче да сваки трећи становник живи у зони сиромаштва, посебно се ослањајући на истраживање које је радио Уницеф у којем су подаци да свако треће дијете у Црној Гори је сиромашно.

У Црвеном крсту кажу да је у протеклој години забиљежен пораст породица и појединаца којима је помоћ потребна.

"То су углавном породице са већим бројем чланова, припадници РАЕ популације, као и тразиоци азила", објашњава Милена Милић из Црвеног крста Црне Горе, пренио је портал РТЦГ.

Да би се сиромаштво сузбило, потребна је, поручују из Министарства рада и социјалног старања, координисана акција свих институција.

Дарко Стојановић државни секретар Министарства рада и социјалног старања каже да сузбијање сиромштва мора да буде једна широка акција.

"Првенствено Владе Црне Горе, а онда министрстава, које се баве овим питањем, а не само Министрство рада и социјалног старања", истиче Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана