РСЕ: Веза балканских џихадиста и ћелија у Бечу није нова - потиче из ратне прошлости

Г.С.
РСЕ: Веза балканских џихадиста и ћелија у Бечу није нова - потиче из ратне прошлости

Послије напада у Бечу када су убијене четири, а повређено више од 20 особа поново је актуелизовано питање радикалних мрежа особа са западног Балкана у Аустрији.

То је у контексту чињенице да је нападач Кујтим Фејзулаи поријеклом из села Челопек, близу Тетова у Северној Македонији. Њега је након напада убила полиција.

Радио слободна Европа (РСЕ) доноси причу Ајше, Аделе и Муамере - три жене из Босне и Херцеговине које тренутно у два кампа, Ал-Хол и Ал-Рој, у Сирији чекају на повратак у БиХ.

Оне су живјеле на територији тзв. Исламске државе, а у Сирију су отишле са мужевима из Аустрије.

Фатима Галијашевић из Велике Кладуше, на сјеверозападу БиХ, мајка је једне од ових жена. За РСЕ каже да је њена ћерка с мужем најприје отишла у Грац у Аустрији.

“Имам много чланова породице који су погинули у Сирији, а који су живјели у Грацу. Мој зет је отишао у Нови Пазар, у Србију, и онда се вратио у Аустрију. Преко неке организације коју су нашли, отишли су у Грац послије. Да сам могла спречити да оде у Сирију, ја бих то спријечила. Нисмо појма имали”, каже Фатима.

Објашњава да је зет био ратна избјеглица из БиХ и да је у Аустрији живио у Воларбергу, на граници Швајцарске и Аустрије. Након што је “изгубио папире”, односно право боравка у Аустрији, оженио се Фатимином ћерком, која је имала држављанство.

“Они су из Воларберга отишли у Грац”, каже Фатима и додаје да су, према њеним информацијама, “људи из Босне углавном ишли из страних земаља у Сирију”.

Фатимин зет Мухарем Дунић из Сирије је у БиХ депортован крајем 2019. године, са још шест мушкараца, шест жена и 12 дјеце из БиХ. Његова супруга Аиша и даље је у кампу Ал-Хол.

Дунић је због одласка у Сирију осуђен на три године и шест мјесеци затвора пред Судом БиХ, 23. јуна, и то након што је споразумно признао кривицу за дјела која му се стављају на терет у вези с придруживањем страним паравојним и параполицијским снагама.

Од Аустрије до Сирије: Погинуле дјевојчице поријеклом из БиХ?

У Сирију су из Аустрије 2014. године отишле двије дјевојчице поријеклом из БиХ. Реч је о Сабини С. и Селми К. које су, према тадашним информацијама, отишле како би се бориле у Сирији на страни тзв. Исламске државе.

По доступним информацијама, авионом су прво отпутовале у Анкару, потом у Адану на југу Турске, а онда у Сирију. О боравку дјевојчица у Сирији доста се нагађало, да би посљедње информације из 2019. године упућивале да су обије погинуле у тој земљи.

Дјеца Сабине С. 2019. године су враћена у Аустрију из кампа Ал-Хол. Бригу о њима преузела је Сабинина мајка. Процијењује се да је још 20 дјеце аустријског поријекла у Сирији и Ираку.

Деца су прво морала да прођу ДНК тестирања како би се утврдило да су у сродству са баком Сенадом, која је покушавала да их доведе у Аустрију.

Тестирањем је потврђено да су дјечаци у сродству са њом и да су самим тим Аустријанци, казао је аустријским медијима адвокат који је водио случају дјеце Сабине С.

“Веза балканских екстремиста и Аустрије није нова”

Асја Методијева, истраживачица са Института за међународне односе у Прагу, каже да је њено истраживање показало да је неколико џихадистичких вођа босанског порекла са сједиштем у Бечу имало велик утицај на регрутацију страних бораца у 2014. и 2015.

“Проучавала сам њихове биографије и од 19 радикалних 'инфлуенсера' за које сам утврдила да су утицали на регрутирање бораца тзв. Исламске државе у овом раздобљу, пет их је било са сједиштем у Бечу. А то нису случајности”, каже Методијева.

“Открила сам да је веза између балканских џихадиста и ћелија у Бечу увелике укоријењена у ратној прошлости, посебно када говоримо о личностима власти, идеологији и финанцијским мјестима. На примјер, неколико џихадиста из региона који су и даље осуђени у Аустрији били су задужени за усмјеравање хуманитарне помоћи из Беча у Сарајево путем неколико вјерских организација”, објашњава она.

Како каже, слично томе, али у мањој мјери, рат на Косову омогућио је да се финанцијски извори користе за идеолошко профилисање међу албанским говорним заједницама у иностранству.

“Оно што истиче је да веза између балканских екстремиста и Аустрије није нова, није се појавила јуче нападом, као ни регрутирање страних бораца за Сирију. Има историјски корен који ове мреже чини посебно отпорнима”, закључује, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана