РСЕ: Пресуда неће битно пореметити односе Хрватске и Србије

Агенције
РСЕ: Пресуда неће битно пореметити односе Хрватске и Србије

Загреб - Каква год пресуда била, она неће битно пореметити односе двију држава, оцјењује се у Хрватској пред пресуду Међународног суда правде поводом хрватске тужбе за геноцид против Србије и српске противтужбе, јавља Радио Слободна Европа (РСЕ).

Уз све интензивнију медијску припрему Хрватска очекује изрицање пресуде 3. фебруара, поводом хрватске тужбе за геноцид и српске противтужбе, наводи амерички радио.

Весна Црнић-Гротиц, која је на челу хрватског правног тима, оцијенила је да се по реакцијама може закључити да је њен тим учинио максимално што је могао, а сада је на суду да донесе одлуку.

Иако су многи упозоравали да су пресуде за геноцид у Руанди поставиле изузетно високе критеријуме за утврђивање геноцида, што се видјело и на пресуди поводом бх. тужбе против Србије, изјаве хрватских званичника уз главну расправу прошлог прољећа побудиле су извјестан ентузијазам у јавности да је извјесна осуђујућа пресуда против Србије, подсјећа РСЕ.

"Не може се прогнозирати какав ће бити исход, али на основу онога што је Међународни суд правде одлучио у оном једином сличном случају, дакле случају Босне и Херцеговине против Србије, мислим да је разумније претпоставити да ће се пронаћи неко средње рјешење, гдје ни једна ни друга држава неће бити осуђене због геноцида", каже дугогодишњи дописник "Новог листа" из Хага Денис Ромац за РСЕ.

Више других аналитичара такође не очекује да ће пресуда битно пореметити односе двију држава, али не желе да спекулшу о садржају пресуде, наводи амерички радио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана