Рончевић није чуо за црне фондове

Агенције
Рончевић није чуо за црне фондове

Загреб - Бивши министар одбране и унутрашњих послова Хрватске Берислав Рончевић рекао је данас на суђењу бившем премијеру Иви Санадеру у случају “Фими медија” да није чуо за црне фондове ХДЗ-а, нити да је странка ишта плаћала мимо рачуна, преносе агенције.

- Нисам чуо за црне фондове, није ми познато да је странка ишта плаћала мимо рачуна, а за “Фими медију” сам први пут чуо као министар полиције кад сам с њима склопио уговор вриједан 7,5 милиона куна, а у вези са провођењем националног програма о безбједности друмског саобраћаја - рекао је Рончевић.

Рончевић је говорио о томе како је функционисало Предсједништво ХДЗ-а, те навео да су министри генералном секретару странке могли да предложе тему коју би он затим у консултацијама с предсједником странке уврстио на дневни ред, јављају хрватски медији.

Он је навео да као министар одбране није пословао с “Фими медијом”, јер је Министарство одбране имало своју службу за односе с јавношћу, али је у то вријеме сарађивао с ризничарем Младеном Баришићем на проблему збрињавања људи који су одлазили из Министарства.

Рончевић још чека одлуку Врховног суда на жалбе у случају “Камиони” у којем је прије више од двије године неправоснажно осуђен на четири године затвора.

Осим Рончевића данас је свједочио и бивши министар културе Хрватске Божо Бишкупић који је рекао да Санадера познаје од 80-тих година.

Рончевић је рекао да је са Санадером одлазио у галерије, на љетовања, да су се приватно дружили, а како је навео, у том уском политичком Санадеровом кругу, осим њега, још су били Петар Селем, Марио Зубовић, Лука Бебић, Владимир Шекс и Јадранка Косор. Рекао је и да Баришић није био дио тог круга, иако је повремено с њима ишао на кафу.

Сутрашња расправа је одгођена, јер су се свједоци одбране извинили за свој недолазак.

Бившем хрватском премијеру Иви Санадеру, странци ХДЗ, њеном бившем портпаролу Ратку Мачеку и осталима суди се за извлачење око 18 милиона КМ из државних институција и компанија, те пуњење страначког “црног фонда”.

Кривицу су признали бивши ХДЗ-ов ризничар Младен Баришић, власница агенције “Фими медија” Невенка Јурак и бивша ХДЗ-ова благајница Бранка Павошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана