Романов прао новац у Црној Гори?

Танјуг, Vijesti.me
Романов прао новац у Црној Гори?

Подгорица - У Црној Гори покренута истрага против Александра Романова због сумње да је куповином два хотела на Св. Стефану "опрао паре" стечене криминалом, пишу "Вијести".

Лист, наиме, наводи да када су богати Руси прије неколико година покуповали некретнине на Црногорском приморју, надлежни нису провјеравали да ли су њихови милиони чисти или потичу од неког кривичног дјела.

Временом су се отварале афера за афером, а заједничко им је, како се наводи, да је "прљави руски новац" завршио на црногорским рачунима.

Тако је недавно и власник два елитна хотела на Светом Стефану Александар Романов, који је у Русији већ иза решетака, стављен на листу оних који су новац добијен корупцијом опрали куповином некретнина у Црној Гори.

Лист истиче да су такву информацију објавила и московска "Комсомолскаја правда", која наводи да је Романову, иначе, пензионисаном пуковнику руске спољно-обавјештајне службе, заплијењена имовина у Москви.

"Комсомолска Правда" пише да је током истраге утврђено да је новац који је Романов стекао митом као високи руководилац једне државне компаније, прао новац и у Црној Гори.

"Милиони долара и рубаља таквог профита, наводно, опрани су преко банака и потрошени на куповине акција и некретнина у иностранству", тврди московски лист, а преносе "Вијести".

Подсјећа се да је Романов био и савјетник генералног директора "Ростека", државног холдинга за царинске послове, фирме која је пословала са тамношњом царином.

Колико је добро развио "посао", говоре и подаци о томе шта му је све одузето током плијенидбе - пословни простори у Москви, земљиште у Подмосковљу, пет аутомобила и мотоцикл.

"Вијести" пишу да су инспектори црногорског одсјека за организовани криминал Управе полиције већ саслушавали неке особе, које су имале пословне односе с Романовим. Подсјећа се да је Романов још 2006. регистровао фирму за хотелијерство, којој је дао име "Романоф".

Под истим именом Романов је на Светом Стефану отворио хотел са четири звјездице, који има и богату промоцију на интернету као врло атрактивна локација. Предузеће је власник 300 квадрата земљишта и сувласник око 400 квадрата на Светом Стефану, али ту нема укњижених објеката, већ су само уписани воћњаци.

Овај бивши руски обавјешајац посједује и хотел "Азимут" који је купио од Будванина Душана Делића, оца контроверзног Ивана Делића, који се помињао у многобројним сумњивим случајевима.

Сувласник Романовљеве фирме у Црној Гори је Надежда Хорева, супруга његовог колеге бившег обавјештајца Андреја Хорева.

Иначе, на Светом Стефану постоји читаво руско село са луксузним вилама. Колико је заиста проблематичног новца из Русије ушло у легалне токове у Црној Гори није познато.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана