Ројс оптужен због преваре са новцем за хашке оптуженике

Агенције
Ројс оптужен због преваре са новцем за хашке оптуженике

Загреб - Загребачко Општинско државно одвјетништво подигло је оптужницу против 54-годишњака због преваре тешке 60.000 евра у пружању финанцијске помоћи оптуженицима пред Хашким судом за ратне злочине, а медији наводе да је ријеч о Љуби Ћесићу Ројсу, бившем саборском заступнику ХДЗ-а и помоћнику ратног министра одбране Гојка Шушка, преносе агенције.

Наводећи само године осумњиченог, Државно одвјетништво је на својој интернет страници саопштило да се оптужницом 54-годишњак сумњичи да је од јануара до јуна 2010. у Загребу, приликом договарања пружања финансијске помоћи оптуженицима у кривичном поступку пред Међународним кривичним судом за ратне злочине у Хагу, без правне основе и разлога, за себе задржао износ од 60.000 евра те је на тај начин себи прибавио 431.580 куна.

Неки медији наводе да је ријеч о новцу који се прикупљао за помоћ одбранама шесторици Хрвата из БиХ оптужених у Хагу.

Ројс је тада тврдио да је новац био на рачуну који му је блокирао Интерпол када му је био забрањен улазак у ЕУ.

Љубо Ћесић Ројс, познат по изреци “'Ко је јамио јамио”, недавно се нашао и у афери двоструких пензија, а раније је био оптужен да је као помоћник министра у сврху незаконитог прибављања користи за 66. пуковнију подређенима издавао заповиједи за снабдијевање пуковније, односно за проневјеру 5,5 милиона куна, али је у фебруару 2009. на загребачком Жупанијском суду ослобођен оптужби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана