Рјешење за Црну Гору није у мањинској влади, испоштовати вољу народа исказану на изборима

Срна
Foto: принтскрин

ПОДГОРИЦА- Епископи Српске православне цркве /СПЦ/ са јурисдикцијом у Црној Гори саопштили су да не виде рјешење постојећих друштвених проблема у мањинској влади и да треба сачувати и испоштовати народну вољу исказану на изборима прошле године.

"Због неправди које и данас трпимо од остатака бившег режима у Црној Гори не видимо рјешење постојећих друштвених проблема у повратку бивше власти, па ни кроз подршку некој мањинској влади", истакли су митрополит црногорско-приморски Јоаникије и епископи милешевски Атанасије, будимљанско-никшићки Методије и захумско-херцеговачки Димитрије.

У заједничком саопштењу митрополит и епископи подсјећају да борба за слободу вјере још није завршена и да СПЦ у Црној Гори деценијама трпи гнусне клевете и неправде од бившег режима, чији политички представници и послије пораза на изборима 30. августа 2020. године, шире мржњу и нетрпељивост против Цркве.

"Како ће рјешавати нагомилане друштвене проблеме и примјењивати цивилизацијске стандарде они што сваки час пријете новим прогоном Цркве, депортацијама свештенства и отимањем светиња!? Примјећујете ли како ових дана кротко и умиљато нуде данајске дарове народу Црне Горе који је управо од њих бранио своје светиње?", истиче се у саопштењу.

Они сматрају да побједа над претходним режимом 30. августа 2020. није донијела рјешење свих проблема у друштву, али је велика демократска прекретница. "Стога је, увјерени смо, треба сачувати и испоштовати народну вољу.

Добар циљ може се постићи само добрим средствима. Није нам намјера да кочимо друштвене процесе и у том смислу очекујемо да ће политичари побједници прошлих парламентарних избора наћи заједничко рјешење за ову или неку нову владу, која ће са СПЦ убрзо потписати Темељни уговор", наводи се у заједничкој изјави.

Они указују да би се тако допринијело смиривању тензија у Црној Гори и постигла равноправност свих вјера у држави. Митрополит и епископи истичу да неће дијелити народ по страначкој припадности, него да ће као и до сада изграђивати Цркву и јединство народа у православној вјери и заједници Духа Светога.

"Желећи да сваки човјек задобије пуну слободу мисли и савјести, понајвише слободу од гријеха, поштујемо различитости националног изјашњавања и страначких опредјељења и сматрамо да, без обзира на различитости, сви треба да радимо за опште добро и опредијелимо се, умјесто за свађе и раздоре, за искрени дијалог", наводи се у заједничкој изјави. Они указују да ће се таквим искреним дијалогом најбоље рјешавати проблеми и достићи жељена хармонија народног јединства, уз поштовање свих поменутих различитости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана