Римац: Пленковића тек сустиже афера Агрокор

Танјуг
Римац: Пленковића тек сустиже афера Агрокор

ЗАГРЕБ - На прагу суперизборне године када ће грађани у Хрватској три пута излазити на биралишта, датум одржавања парламентарних избора не може се ни наслутити, а аналитичар Иван Римац каже да је проблем то што из перспективе владајуће странке ХДЗ, они зависе од резултата за Европски парламент, који су у овој земљи фиксирани за 9. јун.

“На европским изборима (премијер) Андреј Пленковић није имао успјеха откада је на власти. У првом реду због своје бахатости и самоувјерености да је довољно да он предложи неког кандидата па да га гласачи одмах прихвате”, навео је Римац гостујући на загребачкој Н1 тв..

Он упозорава на опасну ситуацију по ХДЗ ако и овога пута не оствари добар резултат на европским изборима.

“Ако европски избори буду пре парламентарних, могућа је ситуација да ХДЗ мора санирати штету и поправљати имиџ након изгубљених избора, што је за њих врло опасна ситуација.

ХДЗ тако нешто највјероватније не жели да дозволи. Спасилачка опција евентуално би била да изборе одлоxxе за јесен или да их распишу усред лета”, каже Римац. Према његовим ријечима, форсирање рокова пре европских избора ХДЗ-у је добродошло све док суверено влада парламентарном већином. Међутим, указује, ХДЗ-у се накупило већ пуно проблема.

“Имају проблем са 'Леx АП' и проблем са синдикатима и обећањем о повећању плара у складу са реалном инфлацијом, а не статистичким индексима инфлације. Ту су и афере које се надовезују једна на другу”, наводи Римац.

Оно што Пленковића сустеже, а није још буквално у правом смислу, је афера Агрокор, наводи Римац.

“Ивица Тодорић (бивши власник Агрокора) се пробудио, има неколико успјеха што се тиче судских процеса. То би могло ХДЗ-у знатно да погорша ситуацију. На свим фронтовима ХДЗ је у проблемима. Њихова стратегија да причају само о својим успесима у мандату све више се утапа у аферама па практички излазе на изборе без праве кампање", каже Римац и закључује:

"У тој ситуацији ХДЗ може расписати изборе одмах па шта буде, да афере иду даље па да медији морају одлучивати хоће ли писати о аферама или о кампањи. Медији би јвероватно наставили да пишу о аферама, а кампања ће сама по себи бити врло незанимљива”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана