Ријешена мистерија летилице у Загребу, откривен узрок пада

B92
Foto: Tanjug

Загреб - Окружно тужилаштво у Загребу представило је резултате досадашњих истраживања о узроку пада беспилотне летјелице 10. марта у Загребу.

Марио Починок, главни истражилац војне авијације, говорио је о узроцима несреће. 

„Овај догађај припада догађају пада авиона. Летјелица је била строго чувана тајна у Совјетском Савезу. Летјелица је направљена за извиђање, има високе перформансе, брзине се крећу од 900 до 1.000 на сат, лети и транссонично. Висина на којој може да снима снимке је до 6.000 метара. Број промена правца је 3. Вријеме покретања припреме је 15 минута. Лансира се помоћу специјалног возила“, рекао је он.

 "Ријеч је о потпуно аутоматизованој машини која обавља функцију извиђања и снимања“, додаје он.
„Закључак је да нису пронађени трагови исклизнућа из падобрана. Приликом пада стајни трап је био релативно активиран, једна сонда је излетјела, друга је остала у лежишту“, рекао је он, објашњавајући бијело свjетло које се види на снимку.

Он каже да је летјелица била у веома добром стању, мотор није радио када је ударио, пронађена је кутија, знатно оштећена, али је медиј на коме је снимљен потпуно уништен и није било шансе за опоравак.

"Падом летјелице настао је кратер. Из кратера су извађени фрагменти летјелице. На месту није уочено поцрњење, остаци летјелице. Оштећења мањег интензитета на аутомобилима", рекла је Ивана Бачић.

Она напомиње да није идентификован никакав експлозив и да је потврђен мирис амонијака, напомиње. 

"Приликом пада авиона дошло је до експлозије након ударца, на шта неспорно указује краткотрајно разбацивање камења, испуштање тијела бомбе, трагови кидања..", рекла је она.

Трагови ТНТ-а нису откривени, рекла је она.

 "Приликом пада дошло је до експлозије, услијед активирања авио бомбе упаљачем и материјом. Ријеч је о високоенергетској мјешавини органског поријекла, која се у експлозији потпуно разложила. Све то је онемогућило њену идентификацију", рекла је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана