Ријешен проблем дужника у швајцарцима

Агенције
Ријешен проблем дужника у швајцарцима

Загреб - Хрватски сабор у петак је једногласно прихватио измјене закона о потрошачком кредитирању те о кредитним институцијама, на основу којих ће се кредити везани за швајцарски франак конвертовати у евре.

Иако је ова одлука Владе Хрватске наишла на жестоке критике европских званичника, а тужбу најавиле водеће банке које послују у Хрватској, потез премијера Зорана Милановића подржали су посланици свих странака.

Иако су многи посланици и клубови на законе поднијели амандмане, добар дио њих био је одбијен, али на крају су сви подржали рјешавање једног од горућих проблема у Хрватској.

Конверзија кредита у швајцарским францима биће спроведена на начин да се почетна главница кредита деноминирана у францима претвори у евре по курсу на дан исплате кредита, а почетно уговорена каматна стопа, која је вриједјела за кредит у швајцарцима, замијени каматном стопом за кредите у еврима.

Банке у року од 45 дана морају дужницима препорученом пошиљком послати извод конверзије, а дужници ће имати 30 дана да одлуче хоће ли тај приједлог и прихватити.

Ако корисник кредита не пристане на конверзију, отплата кредита наставиће се према почетно уговореним условима.

Иностране банке које послују у Хрватској већ недјељама изражавају протест против планиране конверзије кредита, али протест није уродио плодом.

Зато су ове финансијске институције најавиле тужбу против Владе у Загребу уколико не уважи њихове захтјеве. Банке су од Владе Хрватске затражиле почетак преговора који ће водити "фер и правичном" рјешењу. Ако пак до тога не дође, банке ће се одлучити на жалбу.

Наиме, Хрватска би се у том случају нашла пред Међународним арбитражним судом у Вашингтону због повреде билатералних инвестиционих уговора, пренио је средином седмице аустријски лист "Пресе", наглашавајући како у писму које су банке упутиле Влади Хрватске стоји да "до сада нема назнака да је влада спремна на преговоре. Због тога банке морају да предузму правне кораке".

Око 60.000 физичких и правних лица у Хрватској подигло је кредите у швајцарским францима у износу од 3,4 милијарде евра.

Аустрија

Аустријски министар финансија Ханс Јерг Шелинг упозорава да би конверзија кредита могла утицати на стабилност страних банака и на инострана улагања у Хрватску.

Шелинг не одустаје од критика одлуке Владе Хрватске и сматра тај потез "готово противевропским", те додаје да је Европска централна банка формирала радну групу која испитује приступ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана