Рифат Фејзић: Литије су легитиман вид исказивања незадовољства, брину политичке поруке

Срна
Рифат Фејзић: Литије су легитиман вид исказивања незадовољства, брину политичке поруке

ПОДГОРИЦА - Поглавар Исламске заједнице у Црној Гори Рифат Фејзић оцијенио је да су литије које организује Митрополија црногорско-приморска са осталим епархијама Српске православне цркве у Црној Гори, легитиман вид исказивања незадовољства, али да га брину поруке одређених политичких структура.

“Што се тиче литија, ја поштујем право сваког појединца или групе, без обзира да ли се радило чак и о вјерској заједници да искаже своје незадовољство одређеним чином. То је њихова ствар, ми нисмо дио те приче”, рекао је Фејзић.

У првом оглашавању након два и по мјесеца од усвајања Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори, реис Рифат Фејзић је за сарајевски “О канал” рекао да у том закону има одређених ствари које би могле да буду боље.

“Али, треба да смо свјесни чињенице, и власт и заинтересоване стране, да је Закон, и овај и сваки други, промјенљив, да се може доградити, уређивати и поправљати”, рекао је он.

Фејзић је навео да има не мали број објеката из периода прије 1918. године који су у власништву Исламске заједнице, али да она има уговор са државом, па ти објекти и имовина неће моментално прећи у власништво државе, преносе подгоричке “Вијести”.

“Желим да кажем да имамо одређене архиве у окружењу, а и архиве у Турској, нешто и ми имамо своје документације, која доказује власничку структуру из тог периода, објеката који су саграђени прије 1918. године, ту ће ићи управни поступци и ми се не бојимо да нећемо моћи да докажемо власништво и структуру имовине Исламске заједнице, када је у питању овај закон”, рекао је Фејзић.

Он је нагласио да њега лично и институцију на чијем је челу забрињавају одређени политички тонови, са којима се не слаже.

“Политички тонови након усвајања закона одређених политичких субјеката, који су имали застрашујућу причу везано за овај закон, позивање на откопавање оружја, проливање крви – то је нешто што је неприхватљиво, али надам се да је ово озбиљна и правна држава и да ће ствари ићи својом динамиком и током”, рекао је Фејзић и додао да је у овој причи веома битан и међунардни фактор.

По благослову Епархијског савјета Српске православне цркве у Црној Гори, молебани Богородици и молитвене литије се од Божића одржавају сваког четвртка и недјеље као знак протеста против Закона о слободи вјероисповијести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана