Репортер “Гласа” са грађанима Црне Горе: Само да све протекне без инцидената

Александар Стојановић
Репортер “Гласа” са грађанима Црне Горе: Само да све протекне без инцидената

ПОДГОРИЦА - У Црној Гори данас се одржавају парламентарни и локални избори, који су према оцјенама аналитичара, али и првим излазним анкетама, добили статус историјских.

Узаврела атмосфера током предизборне кампање, створена вјештачки или стварно, довела је до дубоке подјеле у опредјељењима. Међутим, грађани су сагласни у једном, а то је да нико не жели да се власт осваја на улици, те да побједник ових избора буде одлучен у празнику демократије.

Избори су главна тема и сви разговарају о ономе “шта ће бити вечерас”, али атмосфера у главном граду Подгорици је мирна,  грађани су се запутили на бирачка мјеста од најранијих сати.

- Након 10 година сам изашла на изборе, како бисмо добили власт оловком, а не на улици. Само да не буде нереда и сукоба међу народом - рекла нам је једна грађанка Подгорице.

Висока излазност, ма како се то чинило, ипак није плод само наметнутог питања “Црква или ДПС”.

Подгоричанин Стеван Бабовић каже да није добро да се политика и вјера стављају у исти кош.

- Ја сам вјерник Српске православне цркве и ничији глас то не може да промјени. Својим изласком на изборе желим да одлучујем о политичкој опцији коју желим да видим у власти наредне четири године. Не треба се мијешати политика и црква, јер то  треба да остане одвојено - казао је Бабовић.

У сједишту Митрополије црногорско-приморске, на Цетињу ситуација је нешто напетија.

Како истичу грађани, то је већ постала традиција, јер Цетиње је најјаче упориште, како се називају, суверениста, односно оних који су од 2006. године у високим процентима гласали за либералне опције.

Како нам је објаснио рођени Цетињанин Душко Пејовић, ситуација у овом граду није добра.

- Цетињани сваке изборе, а нарочито ове, виде као судбоносно питање. Раније, либерална коалиција у којој су били Ђукановић и Славко Перовић, остваривала је апсолутно доминантне побједе, али од “нестанка” Перовића, ситуација је нешто другачија. Ипак, гласови су подјељени међу странкама које се залажу за “суверену” Црну Гору и већина Митрополију види као реметилачки фактор, која подрива суверенитет Црне Горе - казао је Пејовић.

Иако напета, ситуација је ипак мирна. У Цетињском манастиру је јутрос, уз саслужење Митрополита Амфилохија, служена Света литургија којој је присуствовао већи број вјерника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана