Рекордна потражња за радном снагом у Словенији: Највише недостаје грађевинаца, информатичара и здравствених радника

Агенције
Foto: Илустрација

ЉУБЉАНА- У Словенији је евидентирана рекордна потражња послодаваца за радном снагом. Недостају грађевинари, информатичари, здравствени радници, оцјена је Државног завода за статистику за прва три мјесеца 2022. године.

Служба за запошљавање је од јануара до марта примила 46.484 обавијести од послодаваца о слободним радним мјестима, што је за 42,5 посто више него у истом периоду прошле године.

Вишак, мањак и баланс

Према процјени стања на словеначком тржишту, послодавци су у 2019. пријавили 148.031 слободна радна мјеста, а двије године касније, 156.163 слободна радна мјеста. У прва три мјесеца ове године објављено је 46.484, од чега само у марту 17.142.

Потражња послодаваца описана је као рекордна од увођења тренутне методологије 2014. године.

У марту су најтраженији били радници за једноставне послове у производњи, радници за једноставне послове у грађевинарству, чистачи сервера и кућни помоћници у уредима, хотелима и другим установама, конобари, возачи тешких камиона и трактора, продавци, једноставни грађевински радници, монтажери електричне и електронске опреме, кухари, заваривачи, кухињски помоћници и медицинске сестре.

Иначе, завод сваке године ради Струковни барометар у којем процјењује у којим ће струкама бити вишак кадрова, у којим мањак, а у којим баланс.

Рад завода

У овогодишњем барометру, консултанти завода процијенили су да ће бити дефицита у 108 занимања (14 више него 2021. године), равнотеже у 51 струци и суфицита у 18 занимања.

Истиче се дефицит у здравственим струкама (на свим нивоима), информационим технологијама, образовању, грађевинарству, транспорту и складиштењу и угоститељству, саопштено је из Државног завода за статистику, преноси Аваз.

– Иако су изгледи за послодавце за прву половину 2022. године охрабрујући, смањење јаза између понуде и потражње на тржишту рада се повећава као резултат смањења незапослености – објаснили су.

Рад завода је увелико интензивиран на рачун актуелних трендова, додају. Прошле године су обавили 1.007.000 провјера подобности и заинтересованости незапослених за расписивање конкурса и издали више од 167.000 огласа и упутница за запошљавање на конкурсима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана