Реконструкцијом Владе Црне Горе повећана парламентарна већина

Танјуг
Реконструкцијом Владе Црне Горе повећана парламентарна већина

ПОДГОРИЦА - Реконструкцијом црногорске Владе премијера Милојка Спајића и уласком Бошњачке странке, парламентарну већину ће чинит 52 посланика, од укупно 81.

Већина чланова Владе је у парламенту изгласана са 53 посланичка гласа за и једним уздржаним, док су за смјену бившег министра правде Андреја Миловића гласало сва 54 посланика присутна у Скупштини.

Реконструисана црногорска Влада је на првој сједници синоћ донијела Уредбу о измјенама и допунама Уредбе о организацији и начину рада државне управе, којом је прописано доношење правилника о унутрашњој организацији у року до 30 дана.

Измијењени кабинет премијера Спајића имаће 54 државна секретара, након одлуке да три министарства могу имати по једног државног секретара, 15 министарстава може имати по два државна секретара, а седам министарстава може имати по три државна секретара које именује Влада, на приједлог министра.До сада их је према систематизацији било 36.

Влада ће имати више жена него што их је било у првобитној поставци из новембра прошле године, али је настављена пракса да нема ниједне потпредсједнице. Од 32 члана у реконструисаној Влади ће бити шест жена, односно, 18,75 одсто, што је за један одсто више у односу на претходни Спајићев кабине, који је од 23 члана имао четири жене.

У Влади Спајићевог претходника Дритана Абазовића било је 19 одсто жена, Здравка Кривокапића 28,5 одсто, Душка Марковића 19 одсто и Мила Ђукановића, у периоду од 2012. до 2016. године - 16 одсто, подсјећају подгоричке Вијести.

Реконструисана Влада има премијера, 25 министара и седам потпредсједника, од којих су двојица истовремено и министри. Највише чланова Владе имају Спајићев Покрет Европа сад (ПЕС) - 10 чланова и премијера. Слиједи Демократска Црна Гора која има шест чланова у Влади, коалиција за Будућност Црне Горе и Бошњачка странка (БС) по пет, Албански форум и Социјалистичка народна партија (СНП) по два и Албанска алијанса једног представника.

Гласању за промјене састава 44. Владе Црне Горе јуче нису присуствовали посланици Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалдемократа (СД), ГП УРА, Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ) и посебног клуба посланика. Од посланика опозиције у сали су остали Владимир Добричанин (Уједињена Црне Гора) и Мехмет Зенка (Демократска унија Албанаца).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана