Реконструисана Спомен-костурница невиним српским жртвама у Глини

Милијана Латиновић
Реконструисана Спомен-костурница невиним српским жртвама у Глини

ГЛИНА - Потомци Глињана окупили су се данас на православном гробљу у Глини гдје је служењем парастоса за око 2.000 њихових предака убијених у усташком покољу у глинској православној цркви 1941. обиљежен завршетак реконструкције Спомен-костурнице.

Ријеч је о значајном историјском споменику који свједочи о злочину над невиним српским жртвама. Спомен-костурница која је подигнута 1951. године, оштећена је у прошлогодишњем разорном земљотресу, а и прије тога била је у лошем стању. Захваљујући помоћи Владе Републике Српске која је издвојила око 13.000 евра, реконструисана је након седам деценија.

Један од потомака Милорад Арлов испричао је за "Глас Српске" да су у страшном покољу убијена четири мушка члана његове породице.

- Звјерство учињено према нашем народу не смије бити заборављено. У том злочину убијени су мој прадјед, дјед и његова двојица браће само зато што су Срби и зато што су вјеровали. Рекао сам на гробљу да је овим звјерством осрамоћен човјек а издан Бог. Све то што је урадила монструозна рука НДХ било је у циљу уништења нашег народа - истакао је Арлов који је уз замјеницу градоначелника Глине Бранку Бакшић Митић и Николу Јануса из Вијећа српске националне мањине у Глини био један од иницијатора обнове Спомен-костурнице. Арлов каже да као човјек осјећа да је на овај начин одужио дуг према својим прецима те да је поносан на то. Захвалио је Влади Српске што је препознала значај Спомен-костурнице која представља неизбрисив доказ страдања српског народа.

Бакшић Митић је за "Глас" казала да су у костурницу премјештени посмртни остаци људи са Баније и Кордуна који су поклани у православној цркви.

- Костурница је била у стању распадања и нико се није сјетио да је обнови, а то је свето мјесто. Три године сам тражила донације за обнову и када сам љетос била у Бањалуци у Влади Српске су казали да ће помоћи  - казала је Бакшић Митић.

Из Вијећа српске националне мањине града Глине саопштили су да је рокнструкција овог спомен- обиљежја дуг према невиним жртвама.

- Њихове кости су 1951. године пренесене из јама, у које су њихови посмртни остаци побацани након мучења и страшног покоља - саопштено је из Вијећа.

Земљотрес у којем је оштећена ионако оронула Спомен-костурница, био је јачине 6,3 степена Рихтерове скале,  са епицентром у Петрињи. Тог 29. децембра прошле године тресла се цијела Хрватска, али и регион.

Гробље

На старом православном гробљу у Глини у разорном земљотресу разрушено је на десетине споменика мјештана овог града на Банији.

Срушен је и споменик угледне глинске српске трговачке породице Пелеш, у чијој је кући први пут изведена композиција која ће касније постати химна Хрватске, а коју је компоновао Јосиф Руњанин, крајишки официр у тадашњој аустроугарској војсци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана