Регион у наранџастом: Најављено олујно невријеме и оркански вјетрови

Анадолија
Foto: Илустрација

Метеоролошке службе у БиХ, Хрватској, Словенији и Србији издале су у суботу наранџасто упозорење за грмљавинско и олујно невријеме.

Федерални хидрометеоролошки завод (ФХМЗ) БиХ је издао наранџасто упозорење до поноћи, наводећи да је крајем дана и у вечерњим сатима у сјеверним подручјима могуће јаче грмљавинско невријеме.

Словенска агенција за околину (Арсо) је за подручје цијеле Словеније, у времену између 14 и 23 сата, издала наранџасто упозорење за олујно невријеме. Према агенцији, могуће је снажно невријеме, са градом те ударима вјетра и грома.

Државни хидрометеоролошки завод Хрватске је данас око 10 сати објавио наранџаста упозорења на грмљавинско невријеме за скоро цијелу државу. Изузетак су книнска и дубровачка регија за које је наранџасто упозорење објављено због топлотног таласа.

Републички хидрометеоролошки завод Србије објавио је у суботу да област од Алпа, преко западног Балкана до региона Карпата још данас очекује јака грмлјавинска активност.
"Развоји ће локално бити веома снажни и брзопокретни, премјештаће се са запада-сјеверозапада ка истоку уз понегдје крупан град, краткотрајно олујне ударе вјетра и изоловано орканске ударе вјетра", наводи се на страници РХМЗ-а.

Напомињу да је тачну локацију иницијације, премјештања и јачине самих непогода унапријед тешко одредити, али је већа вјероватноћа појаве у каснијим поподневним и вечерњим сатима у сјеверним, западним, централним и источним крајевима Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана