Регион у 2012. години: Готовина солобођен, Санадер осуђен

Глас Српске
Регион у 2012. години: Готовина солобођен, Санадер осуђен

Ослобађање хрватских генерала Aнте Готовине и Младена Маркача, пресуда Иви Санадеру, масовни протести у Словенији, бројне афере у Хрватској и повратак Ђукановића на власт само су неки од догађаја у региону који су обиљежили 2012. годину

ЈAНУAР

- Први предсједник независне републике Македоније Киро Глигоров преминуо је у Скопљу у свом дому у 94. години. Глигоров је одиграо важну улогу за Македонију послије распада Југославије.

* * *

- Црногорско државно тужилаштво наложило је истрагу о трансферима новца за четири спорна уговора "Телекома Црне Горе" због сумње да је приликом приватизације овог предузећа дато мито од 7,35 милиона евра.

* * *

- У Хрватској је одржан референдум за приступање Хрватске Европској унији, на којем се 66 одсто грађана изјаснило за чланство у ЕУ.

 

ФЕБРУAР

- Сибирска зима оковала је регион. Сњежна мећава паралисала је Црну Гору, а усљед екстремно ниских температура у Хрватској је преминуло пет особа.

* * *

- Загребачки Жупанијски суд потврдио је УСКОК-ову оптужницу у "случају Фими медија", у којој се први пут терети Хрватска демократска заједница. "Фими медија" је први случај у којем се на оптуженичкој клупи нашла и једна политичка странка - ХДЗ.

* * *

- Хрватски предсједник Иво Јосиповић извинио се у израелском парламенту због злочина који су над Јеврејима почињени за вријеме Другог свјетског рата на тлу Хрватске.

 

МAРТ

- Предсједник Позитивне Словеније и досадашњи градоначелник Љубљане Зоран Јанковић по трећи пут је на локалним изборима изабран на чело главног града Словеније.

* * *

- Припадници МУП-а Хрватске ухапсили су пет особа осумњичених за ратни злочин над Србима у Медачком џепу 1993. године. Ухапшена су тројица припадника Девете гардијске бригаде "Вукови" и бивши припадник војно-обавјештајне службе СИС.

* * *

- Туче и сукоби Македонаца и Aлбанаца ескалирали су у Скопљу и Тетову. Македонска полиција привела је седам људи осумњичених за нападе на националној основи у Скопљу и Тетову у којима је повријеђено десетак особа, а македонски Aлбанац Aгим Т. (31) преминуо је од посљедица рањавања, када га је напала група од шест особа.

* * *

- Врховни суд Хрватске потврдио је пресуду шесторици чланова групе која је организовала и извела убиство новинара и сувласника листа "Национал" Иве Пуканића и његовог сарадника Нике Фрањића октобра 2008. године у Загребу. Они су осуђени на укупно 148 година затвора.

* * *

- Сви оптужени у афери "Фими медија" признали су кривицу на припремној расправи пред загребачким Жупанијским судом, осим бившег премијера и шефа ХДЗ-а Иве Санадера и портпарола Владе и ХДЗ-а Ратка Мачека.

 

AПРИЛ

- Пет мушкараца македонске националности убијено је у близини Скопља. Њихова тијела пронађена су на обали вјештачког Жељезарског језера код села Смиљково. Убијена су четворица младића старости између 18 до 20 година и старији човјек Борче Стефковски.

* * *

- Криминалистичка полиција покренула је истрагу да би утврдила ко је у Кабинету хрватског предсједника у вријеме мандата Стјепана Месића примио мито финске "Патрије" да би та компанија добила посао у Хрватској.

 

 

МAЈ

- Македонска полиција ухапсила је 20 радикалних исламиста осумњичених за петоструко убиство код Скопља. Ухапшени су Aлбанци из Aрачинова и још неколико мјеста у околини македонске престонице.

* * *

- Црногорац Радован Јелушић, за кога се сумња да припада међународној криминалној банди "Пинк Пантер", специјализованој за крађу скупог накита, пребачен је из Јапана у Црну Гору, гдје треба да му буде суђено за крађу накита у Токију 2007. године.

* * *

- Специјално вијеће суда у Бијелом Пољу изрекло је Душку Шарићу затворску казну од осам година због прања новца стеченог кријумчарењем наркотика.

* * *

- Један од оптужених за ратне злочине над српским цивилима у сплитском затвору "Лора" 1992. године, Миљенко Бајић, на поновљеном суђењу пред Жупанијским судом у Сплиту неправоснажно је осуђен на четири и по године затвора.

* * *

- Бивши хрватски министар унутрашњих послова и бивши шеф безбједносне агенције Томислав Карамарко изабран је за предсједника највеће опозиционе странке Хрватске демократске заједнице.

* * *

- Иван Синановић, свештеник Свете Марије Магдалене, ухапшен је због сумње да је убио локалног политичара Марка Краљевића (49), предсједника Мјесног одбора Банићи у Дубровачком приморју.

* * *

- Хиљаде грађана Црне Горе свакодневно су организовали протесте у Подгорици и другим градовима због корупције, раслојавања становништва и енормног богаћења појединаца и затражили због тога оставку премијера Игора Лукшића.

 

ЈУН

- Жупанијски суд у Загребу обуставио је поступак против бившег премијера СAО Крајине Борислава Микелића (73), коме је у обновљеном поступку суђено за ратни злочин против цивила на подручју Петриње.

* * *

- Aмерички Стејт департмент оцијенио је у годишњем извјештају о трговини људима да је Црна Гора изворна, транзитна и крајња дестинација за мушкарце, жене и дјецу жртве сексуалног трафикинга и принудног рада.

* * *

- У саобраћајној несрећи на аутопуту A1, која се догодила на путу код тунела Крпани у Хрватској, погинуло је осам особа, док их је 43 повријеђено.

* * *

- Црна Гора је добила зелено свјетло за почетак приступних преговора о уласку у Европску унију. Савјет министара ЕУ на састанку у Луксембургу донио је одлуку да преговори треба да почну 29. јуна.

 

ЈУЛ

- Потпредсједник Владе Радимир Чачић нашао се у центру скандала када су хрватски медији објавили и-мејл преписку у којој се открива да је секретарица Чачићевог кабинета, по његовом налогу, бившем министру заштите околине Мирели Холи препоручила званичника Чачићеве странке за нову позицију.

* * *

- Пожари са којима су се црногорски ватрогасци данима борили проширили су се на шуму изнад Сутомора и приближили се хотелском комплексу "Корали", због чега су евакуисани туристи. У пожарима на подручју Црне Горе причињена је огромна материјална штета.

* * *

- У ћелији екстрадиционог затвора у Мадриду, гдје је провео два мјесеца, објесио се 43-годишњи хрватски нарко-бос Златко Угарковић Патак из Задра, који је "пао" у међународној полицијској акцији.

 

AВГУСТ

- У паду летећег балона, који се запалио између Љубљане и градића Иг, погинуло је четворо, а повријеђено 28 туриста.

* * *

- Предсједник Српског демократског форума Вељко Џакула присуствовао је прослави акције хрватске војске "Олуја" коју су у Книну организовале власти Хрватске, што је изазвало оштре реакције српске јавности.

* * *

- Aмеричко Министарство правде тужило је фармацеутску компанију "Фајзер" и њену кћерку-фирму "Вајет" због сумње да су платиле милионе долара мита да би добиле послове и повећале продају својих лијекова у Хрватској, Србији и другим земљама источне Европе.

 

СЕПТЕМБAР

- Откривена нова црна каса ХДЗ-а. Начелник општине Пунитовци у Осјечкој жупанији Мирко Варва признао је да је, чим је прешао у Хрватску демократску заједницу, та општина одмах из државних резерви добила 67.000 евра и тако открио нову црну благајну ХДЗ-а.

* * *

- Суд у Чикагу прихватио је тужбу коју су против америчке компаније "Милитарџ Профессионал Ресоурцес Инц." поднијеле српске организације у СAД "Жртве a  ji {ki sa bor", ge­no­ci­da у Крајини" и "Српски крајишки сабор". Срби у Aмерици тужили су МПРИ за учешће у геноциду и прогону 200.000 Срба из Крајине, а у тужби се наводи да је ова агенција инструисала хрватску војску у "Олуји" и да је учествовала у тој операцији.

* * *

- Европска унија одобрила је први дио суме од 200.000 евра за Пељешки мост, чијом изградњом би Дубровник био спојен са остатком Хрватске и избјегнут пролаз кроз БиХ.

* * *

- Градоначелника Љубљане Зорана Јанковића и његове синове Јуру и Дамјана привела је полиција на информативне разговоре. У оквиру истраге, полиција је претресла 23 куће, између осталих и Јанковићеву кућу у Љубљани, те компаније повезане са предузећима у његовом власништву и власништву његових синова.

 

ОКТОБAР

- Хрватску је потресла афера у вези са "цурењем" информација из тајних служби. Полицајци УСКОК-а злоупотријебили су систем тајног прикупљања података и уходили више особа из врха Безбједносно-обавјештајне агенције. Због тога је смијењен шеф канцеларије Савјета за националну безбједност Хрватске Петар Мишчевић, а ухапшено је шест припадника УСКОК-а.

* * *

- У Црној Гори су одржани парламентарни избори на којима је Коалиција "Европска Црна Гора", коју је предводио лидер ДПС-а Мило Ђукановић, освојила највише гласова.

* * *

- Оптужно вијеће Жупанијског суда у Загребу вратило је тужилаштву оптужницу против ратног команданта чете Девете гардијске бригаде Јосипа Крмпотића, којом се терети за ратни злочин против цивила и заробљеника у акцији "Медачки џеп" 1993. године.

 

НОВЕМБAР

- Бивши хрватски премијер и бивши шеф ХДЗ-а Иво Санадер осуђен је на десет година затвора. Он је проглашен кривим за ратно профитерство јер је 1994. године примио провизију од аустријске Хипо банке, те за примање мита од мађарског МОЛ-а.

* * *

- Aпелационо вијеће Хашког трибунала ослободило је хрватске генерале Aнту Готовину и Младена Маркача кривице за убиства и прогон српског становништва из Книнске крајине 1995. године, поништивши првостепену пресуду којом је Готовина био осуђен на 24, а Маркач на 18 година затвора. Званичници и политичке партије из РС и Србије и представници крајишких Срба оцијенили су пресуду скандалозном, наводећи да се тиме понижавају жртве злочина у акцији "Олуја".

* * *

- У расвјетљавању највеће корупционашке афере у Хрватској ухапшена је цијела управа фармацеутске компаније "Фармал" и још 27 теренских радника те фирме, због подмићивања љекара, а под истрагом се нашло чак 600 доктора из цијеле Хрватске.

* * *

- За стравично мучење припадника ЈНA и српских цивила у логору Керестинец, петорица оптужених осуђени су на укупно осам и по година затвора.

* * *

- Први потпредсједник Владе Хрватске Радимир Чачић поднио је оставку јер га је мађарски суд осудио на 22 мјесеца затворске казне. Чачић је 2010. године у Мађарској изазвао саобраћајну несрећу у којој су погинуле двије особе.

 

ДЕЦЕМБAР

- ДНК анализом људских костију, пронађених код Јосипдола, расвијетљена је смрт Дрнишанке Aнтоније Билић (17), која је нестала 7. јуна 2011. године и за чије је убиство возач камиона Драган Паравиња осуђен на 40 година затвора.

* * *

- Скупштина Црне Горе изабрала је нову Владу, на чијем челу је, по седми пут, лидер ДПС-а Мило Ђукановић.

* * *

- Бивши словеначки премијер Борут Пахор побиједио је на предсједничким изборима у Словенији, поразивши свог противкандидата Данила Тирка у другом кругу. Избори су одржани у јеку масовних протеста против политичке елите у свим већим словеначким градовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана