РЦЦ: Обезбиједити примјену Споразума о смањењу цијена роминга

Срна
РЦЦ: Обезбиједити примјену Споразума о смањењу цијена роминга

САРАЈЕВО - Савјет за регионалну сарадњу /РЦЦ/ позвао је телеком оператере и национална регулаторна тијела на западном Балкану да обезбиједе адекватно обавјештавање и примјену Споразума о смањењу цијена роминга, након што је 1. јула ступио на снагу модел “роминг као код куће”.

Из РЦЦ-а су нагласили да је сада у потпуности оперативан регионални споразум о смањењу цијена роминга који је западнобалканска шесторка потписала у априлу 2019. године и да сви грађани треба да имају могућност да уживају у његовим користима.

У саопштењу се истиче да је тај процес резултат напорног рада влада, регулаторних тијела и мобилних оператера из региона, уз подршку РЦЦ-а и Европске комисије.

Савјет грађанима је да за додатне информације контактирају своје мобилне оператере.

У сарадњи са националним регулаторним тијелима РЦЦ је припремио списак одговора на најчешћа питања у вези са бесплатним ромингом на западном Балкану који се може наћи на линку на свим језицима региона: https://www.rcc.int/docs/583/answers-to-frequently-asked-questions-on-roaming-free-western-balkans .

Савјет за регионалну садању радује се почетку рада са ЕУ на смањивању цијена роминга између западног Балкана и ЕУ.

“Исто тежимо постићи и када је ријеч о слободном кретању људи и робе, те наставити, кад год и гдје буде могуће да радимо на остваривању дубље економске интеграције нашег региона”, истиче се у саопштењу РЦЦ-а.

Роминг између Србије, БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Албаније укинут је од 1. јула. То значи да ће цијене разговора, слања СМС поруке и кориштења података на мобилним мрежама у националном саобраћају бити идентичне на овим територијама.

Ово је посљедња фаза реализације споразума који је закључен у Београду још у априлу 2019. године. Прва фаза примјене споразума започела је 2019. године, када је цијена роминга смањена за 80 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана