Ратни злочинац Главаш напустио Сабор

Танјуг
Ратни злочинац Главаш напустио Сабор

Загреб - Саборски заступник ХДССБ и осуђеник за ратне злочине Бранимир Главас напустио је Сабор, а на мјесту заступника замијениће га Јосип Салапић.

Како је саопштено из те странке, Главашево повлачење важи од данас, али се не наводе разлози за такву одлуку.


Главаш је до рата био политички маргиналац, радио је као секретар у средњој школи у Осијеку, а 90-тих је, као један од оснивача Хрватске демократске заједнице у Славонији и Барањи, његова је звијезда нагло бљеснула, рекао је својевремено о њему хрватски новинар Драго Хедл, који је удугом послијератном периоду био константно изложен пријетњама смрћу због истраживања и писања о ратним злочинима у Осијеку који се повезују с Главашем.

Главаш је организовао и водио одбрану Осијека, а у тој обрани догодили су се и многи злочини, који не служе на част Домовинском рату и због којих је он касније осуђен на осам година затвора.

„Ријеч је доиста о страшним злочинима. Први случај који је добио медијски назив ''случај гаража'', јер се догодио у гаражама надомак Главашева Секретаријата, доиста је био стравичан јер су двојица српских цивила који су ондје били заточени мучена и испитивана, а на крају били и присиљивани да пију сумпорну киселину. Једнако је стравичан и други злочин који је у медијима добио назив ''случај селотејп'' због истовијетног убиства 10 цивила, који су, прије ликвидације, били мучени у Дубровачкој улици у Осијеку у подруму те зграде, а након тога завезаних руку и уста облијепљених љепљивом траком, одведени на обалу ријеке Драве и ликвидирани метком у потиљак, и њихова тијела су, касније, тако завезана и облијепљена, испливала на површину ријеке," испричао је Хедл својевремено за Радио Слободну Европу.

Након рата Главаш је обављао високе дужности у Хрватској демократској заједници и Осијеку, био је и жупан Осјечко барањски, ХДЗ-ов саборски заступник с највише мандата све док се 2005. није политички разишао с бившим премијером Ивом Санадероми избачен из ХДЗ, те основао своју регионалну странку (ХДССБ) којом је управљао и када је био у бијекству због пресуде за ратни злочин.

Хедл за Главаша каже да је био једна од ријетких особа која је код првог хрватског предсједника Фрање Туђмана могла да уђе без икаквих специјалних најава, отварајући, како се оно каже, врата "ногом".

На поновљеном суђењу 2009, због злочина над српским цивилма у Осијеку 91-е, Главаш је неправоснажно осуђен на 10 година затвора, али, захваљујући двојном држављанству, равно из саборских клупа, побјегао је у Босну и Херцеговину гдје је и дочекао правоснажну пресуду Врховног суда Хрватске и нешто смањену казну од осам година затвора.

Затворску казну је служио у Мостару, а пуштен је крајем јануара 2015, пошто је Уставни суд Хрватске укинуо пресуду којом га је Врховни суд правоснажно осудио на осам година затвора због ратних злочина над Србима и наложио понављање поступка.

Уставни суд је, наиме, закључио да је Главашева жалба на пресуду за ратне злочине дјеломично основана и наложио Врховном суду да преиспита да ли су у поступку против Главаша повређене одредбе Конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Извршење казне затвора према осуђенику Бранимиру Главашу, изречене правомоћном пресудом овога Суда, је прекинуто до достављања нове правоснажне пресуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана