Рат у СФРЈ покренуо Лондон?

Танјуг
Рат у СФРЈ покренуо Лондон?

Сплит - Стварање велике Србије и велике Хрватске на уштрб Босне било је договорено између Слободана Милошевића и Фрање Туђмана, тврди хрватски генерал Иво Јелић.

Јелић каже да је рат у СФРЈ покренуо Лондон.

Хрватски генерал и командант Четврте гардијске бригаде Иво Јелић тврди да су се двојица некадашњих предсједника састајала током ратних година 42 пута.

"У случају Туђмана и Милошевићеве понуде суштина је била подјела Босне, то је био једини разлог њиховог састајања. Из тог савеза требало је да настану велика Србија и велика Хрватска, с границама на рјекама Босни и Неретви, као што показује и Туђманова салвета која је данас у Хагу", каже Јелић за Слободну Далмацију.

Према његовом образложењу, "уочи рата Српска академија наука и умјетности оцејњује проблем Косова као највећу рак-рану Београда, коју коначно треба разрјешити и то стварањем велике Србије".

"Да би то постигли, био им је потребан партнер на Балкану, а то је Загреб. Партнеру је понуђена велика Хрватска, која је требало да узме читаву западну Босну, по узору на некадашњу Бановину Хрватску, али је Загреб био задовољан и западном Херцеговином. Београд је желио рат како би Србе из книнске и босанске Крајине преселио на Косово и тако промјенио тамошњу крвну слику", каже Јелић.

Он тврди и да је рат покренут из Лондона јер је британска престоница "покретач свих геополитичких догађања, ратова, криза, нафтних шокова па су тако и ратови у бившој Југославији дио британског геополитичког пројекта као што је то и комплетно арапско прољеће".

Јелић сматра да је циљ Лондона био рушење комунизма, а било им је свеједно хоће ли се Срби и Хрвати побити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана