Расту Сава и Уна, метеоролози најављују обилну кишу

Срна
Foto: Фена

ЗАГРЕБ- Водостај Уне и Сане расте, док су у благом паду ријеке Купа и Корана код Карловца и Зрмања код Обровца, а метеоролози најављују обилну кишу.

Расте водостај Уне у Хрватској Костајници, у 6.00 часова измјерена су 434 центиметра, а уколико се ниво воде подигне за додатних 16 центиметара биће проглашено ванредна ситуација, преносе хрватски медији.

У порасту је и водостај Саве код Јасеновца, тренутно износи 788 центиметара. Сава не може прихватити сву воду Уне, па се очекује даљи раст водостаја.

Водостај Купе и Коране у Карловцу је благо опао током ноћи. Водостај Купе тренутно је 643 центиметра, 15 центиметара мање него синоћ. Корана је на 655 центиметра, 12 центиметара мање него јуче у 19.00 часова.

Из Цивилне заштите су саопштили да се максимални водостаји ријеке Купе у Карловцу и Уне у Хрватској Костајници очекују сутра, а додатно упозоравају да се из правца Словеније очекује и формирање великог воденог таласа ријеке Саве.

Јака киша изазвала је поплаве у Вргорачком пољу, потопљени су и насади јагода у мјесту Орах.

Метеоролози и" Хрватске воде" за најављују да ће ситуација бити још тежа - стиже још пуно кише, а доћи ће и до пораста водостаји скоро свих ријека у Хрватској.

Према тренутним подацима хидролошких модела, може се очекивати изражени пораст водостаја на готово свим ријекама у Хрватској.

На поједине водостаје додатно утичу и дотоци из сусједних земаља, који су такође повећани ради падавина, па је с обзиром на временску прогнозу могуће очекивати нове максимуме водостаја наредних дана.

Горска служба спашавања упозорила је да путеви под налетом бујице могу бити препуни рупа или остати без слоја асфалта, па возачима савјетују да не иду аутомобилима по поплављеним саобраћајницама.

У Обровцу ниво воде опада, али све зависи од ситуације на Велебиту

У поплављеном Обровцу ситуација је данас нешто боља, а потпредсједник владе и  министар унутарњих послова Давор Божиновић, који обилази то подручје, каже да је ниво воде тренутно у опадању, али да треба мислити и на климатске промјене.

У Обровцу је за само 24 сата пало 250 литара кише по квадратно метру. Водостај реке Зрмање у Обровцу јуче ујутро је достигао историјски ниво од 302 центиметра, што је чак 39 цм изнад досад највишег водостаја ове ријеке измјерене у том граду.

Вода се излила на улице, пробила се и у историјско језгро граду. Ситуација је тешка и у Грачацу.

Божиновић каже да све службе одрађују посао професионално, те да ће се тек видјети како ће додатне снаге бити ангажиране наредних дана.

"Данас је ситуација боља. Киша пада, али водостај опада. Ситуација зависи од оног што се догађа на Велебиту. Битно је и што се догађа с Отучом и другим рекама које се уливају у Зрмању. Зрмања се подигла као никад у историји, а томе је допринео и југо. Имате судар плиме и великих количина кише и то се сударило на подручју Обровца, а посљедице видимо", рекао је Божиновић.

Упозорио је да се, како је казао, треба освијестити да се догађају климатске промјене и да је заштитни зид направљен у складу с проценама из 2008. године. Тада је, подсјетио је, одређена висина зида која је 30 до 40 центиметара виша од највишег очекиваног водостаја. Такође, додао је, муљ који се скупља на дну ријеке доприноси вишем водостају.

"Морамо рачунати на климатске промјене. Морамо рачунати и на ово љето да су могући пожари. То се догађа због људског дјеловања. Догађа се свуда по свијету, не само у Хрватској", рекао је Божиновић.

Морамо, истакао је, више радити и кад је у питању просторно планирање.

"Стари људи су радили куће на вишим надморским висинама, то сигурно није било без неких искустава. Данас морамо водити рачуна гдје градимо, какви су нам темељи. То треба радити релативно брзо, у складу са науком", навео је Божиновић, пренио знаности", рекао је Божиновић, преноси хрватски портал Индекс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана